Rasbestuurder werd schietschijf van supporters

Uri Coronel werd als voorzitter van Ajax het werk onmogelijk gemaakt door supporters en media, maar bleef er kalm onder. Hij weigerde om te zien in wrok.

Uri Coronel. Beeld Hollandse Hoogte

Het moet bijna de Voorzienigheid zijn die ervoor heeft gezorgd dat Uri Coronel hetzelfde jaar zou overlijden als degene die hij als voetballer zo bewonderde maar tegen wie hij als bestuurder niet op kon boksen: Johan Cruijff.

Coronel overleed 8 juli als gevolg van een hartinfarct. Tijdens het douchen na een bezoek aan de sportschool kreeg hij het ineens benauwd. Hij kon niet meer worden gered.

Zijn dood kwam nog geen drie maanden na Nummer 14. Coronel werd 69 jaar, een jaar ouder dan Cruijff. Van 1989 tot 1997 was hij de commerciele man van Ajax, dat toen de Champions League won. Van 2008 tot 2011 was hij nog eens drie jaar voorzitter van de club.

Uri Coronel was een rasbestuurder, iemand die zaken voor elkaar kreeg. Een daarvan was het nieuwe Ajax-stadion De Arena waarvan hij de financiering bewerkstelligde. Daarnaast had hij talrijke andere bestuursfuncties die veel minder of zelfs helemaal niet in het oog vielen: bij de Portugal-Israëlitische Gemeente, het Nieuw Israëlitisch Weekblad, dierentuin Artis, het Fonds Gehandicaptensport, het Alzheimercentrum VUmc en bejaardencentrum Beth Shalom in Amstelveen.

Coronel kwam uit een Joodse familie in Amsterdam. Zijn vader was tijdens de oorlogsjaren ondergedoken geweest, zijn moeder overleefde Bergen-Belsen. De rest van zijn familie werd vrijwel geheel uitgemoord. Na de hbs trad hij in dienst bij het bedrijf van zijn vader, de eeuwenoude joodse verzekeringsmakelaardij Franco Mendes (later Bekouw-Mendes en nu AON Verzekeringen). Al gauw bleek zijn talent om conflicten op te lossen en harmonie te bewerkstelligen. Maar als de knopen waren doorgehakt, kwam hij daar niet op terug en kon hij ook heel autoritair zijn.

Hij werd bestuurslid bij de Amsterdamse Assurantiebeurs en later de Nederlandse Vereniging van Assurantiemakelaars. Van kindsaf was hij op zondag vaste supporter van Ajax. In 1989 werd hij gevraagd commercieel directeur te worden bij de club die toen onder voorzitter Michael van Praag een nieuwe gouden periode zou beleven. Drie jaar later werd hij ook voorzitter van het Amstelveense Joodse bejaardencentrum Beth Shalom. Net als voor Ajax wist hij ook hiervoor nieuwe behuizing te realiseren.

Beeld anp

Coronel keerde zich actief tegen het groeiende antisemitisme en de kritiek op Israël. 'In sommige buurten van Amsterdam kun je niet meer op straat lopen met keppeltje zonder te worden uitgescholden,' zei hij in een interview in Elsevier.

Omdat het onderwijs daar niets aan deed, gaf hij lezingen op scholen over de Holocaust. Coronel voelde zich zijn hele leven nauw verbonden met de Portugees-Israëlietische Gemeente en werd in het voorjaar van 2015 voorzitter van het College van Parnassim als opvolger van zijn broer Jacques, die ernstig ziek was.

In 2007 werd hij hoofd van een commissie die onderzoek moest doen naar de gang van zaken bij Ajax. Uiteindelijk werd Coronel zelf de nieuwe voorzitter. In Cruijffs fluwelen revolutie werd hij de schietschijf van supporters en de media. De Telegraaf keerde zich volgens Coronel 'met leugenachtige beweringen' tegen hem, analist Johan Derksen noemde hem een 'rancuneuze gek die geroyeerd zou moeten worden'. Coronel werd naar eigen zeggen zelfs met de dood bedreigd. Hij bleef er opvallend kalm onder. In zijn in 2014 verschenen biografie 'Uri. Mijn familie, mijn leven' weigerde hij af te rekenen met de mensen die zijn functioneren bij Ajax onmogelijk hadden gemaakt.

Coronel wordt overleefd door zijn vrouw, twee dochters en 98-jarige stiefmoeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden