Rare ruis laat CO 2-uitstoot dalen

Hoeveel van het broeikasgas CO 2 wordt er in Nederland eigenlijk geproduceerd?..

Dat is de vraag waar het om draait in het Nederlandse milieubeleid. Maar een goed antwoord is moeilijk, blijkt uit de Milieubalans van het RIVM.

Vorig jaar leken de milieucijfers een belangrijke 'meevaller' te bevatten toen volgens het instituut de uitstoot van broeikasgas met slechts 0,2 procent was gestegen. Dit ondanks een economische groei van 3,7 procent. Het RIVM had er geen verklaring voor. Wellicht waren het de gevolgen van de Azië-crisis of was het de groei van de milieuvriendelijke dienstensector.

Daarnaast was er ook sprake van statistische 'ruis' en zouden de cijfers dit jaar ongetwijfeld een stijgende lijn laten zien, voorspelde het RIVM. Dat blijkt niet het geval. Volgens deMilieubalans 2000 is de uitstoot van CO 2 in Nederland in 1999 zelfs met 2 procent gedaald.

Vermoedelijke oorzaak: de toegenomen import van stroom . Volgens de huidige broeikas-boekhouding hoeft de CO 2-uitstoot die daaraan vastzit, niet bij de Nederlandse cijfers te worden opgeteld. Echter: ook na correctie van deze boekhoudkundige truc vertonen de broeikascijfers nog steeds een lichte daling.

Dat kan niet kloppen, erkent het RIVM, want in werkelijkheid is waarschijnlijk sprake van een stijging van CO 2-uitstoot van 1 tot 2 procent. Het binnenlands energieverbruik is in die orde van grootte toegenomen en de productie van CO 2 houdt daarmee doorgaans gelijke tred.

De kerncijfers van het milieubeleid bevatten dus nog steeds ruis. Vermoedelijk wordt dat net als vorig jaar veroorzaakt door een correctie van een rekenmethode bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgend jaar moet dat effect zijn uitgewerkt, verzekert het RIVM, en zullen de CO 2-cijfers weer begrijpelijk worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden