Raqqa is omsingeld: coalitie is klaar voor ultieme aanval op IS-bolwerk

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de aanval op Raqqa aanstaande is. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian liet vrijdag weten dat een internationale coalitie 'binnen enkele dagen' een militair offensief zal beginnen tegen de Syrische stad die geldt als de hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat (IS). Volgens hem is de tijd daarvoor rijp omdat de stad helemaal is omsingeld.

Rob Vreeken
Een YPG-strijder bij zonsondergang. Beeld afp
Een YPG-strijder bij zonsondergang.Beeld afp

Vorige week zei het hoofd van de Syrisch-Koerdische militie YPG dat de aanval op Raqqa begin april zal worden geopend. 'Het besluit om Raqqa te bestormen en te bevrijden is genomen', aldus commandant Sipan Hemo in een schriftelijke verklaring. Er zijn, zei hij, voldoende wapens en strijders beschikbaar en de stad wordt inmiddels belegerd vanuit het noorden, oosten en westen. Hij voorspelde dat de operatie 'niet meer dan een paar weken' zal duren.

Een woordvoerder van het Pentagon sprak het bericht echter tegen. Volgens kapitein Jeff Davis is er nog geen beslissing gevallen. Ook zei hij te betwijfelen of IS zo snel kan worden verslagen als Hemo meent. Daarbij verwees hij naar de ervaringen in Irak. De pogingen IS-bolwerk Mosul in te nemen duren al maanden.

De Amerikanen spelen een centrale rol in de plannen voor de aanval op Raqqa, die het einde kan inluiden voor het kalifaat van IS. Zij voorzien de opstandelingen die de stad moeten innemen van wapens, luchtsteun, training en logistieke hulp.

De VS hebben deze week voor het eerst Syrische rebellen achter vijandelijke linies rond Raqqa gedropt. Koerdische en Arabische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) werden in Amerikaanse gevechtshelikopters afgezet nabij de Tabqadam in de rivier Eufraat, 45 kilometer ten westen van Raqqa. Daarbij werd gebruikgemaakt van Amerikaanse artillerie, volgens het Pentagon.

De rebellen hebben de toegang van de dam bereikt en zijn daar in gevecht met IS-strijders, zo deelde een SDF-woordvoerster vrijdagmiddag mee.

YPG-strijders vieren de inname van een stadje in de buurt van Raqqa in 2015. De hoofdstad van het IS-kalifaat is nu omsingeld en klaar om aangevallen te worden. Beeld epa
YPG-strijders vieren de inname van een stadje in de buurt van Raqqa in 2015. De hoofdstad van het IS-kalifaat is nu omsingeld en klaar om aangevallen te worden.Beeld epa

Honderden extra Amerikaanse militairen

De dam en de nabij gelegen stad Tabqa, sinds 2013 in handen van Islamitische Staat, herbergen een trainingskamp en een gevangenis. Ook beschikt IS er over een vliegveld. Verovering van Tabqa door de SDF zou een nieuwe aanvalsroute openen op Raqqa. De vrees bestaat dat IS de dam opblaast en een humanitaire ramp creëert door de regio onder water te zetten. Volgens een SDF-woordvoerder is de operatie ook bedoeld om te voorkomen dat het Syrische leger vanuit het westen naar Raqqa optrekt.

Een onbekend aantal Amerikaanse adviseurs vergezelt de SDF-eenheid bij de Tabqadam. Niet eerder hebben de VS zich - ook met de inzet van Apachehelikopters en artillerie van het Marine Corps - zo direct in de strijd in Syrië gemengd. Begin deze maand stuurde Washington al honderden extra militairen naar Syrië om de verovering van Raqqa vanachter de frontlinies te ondersteunen. Naar schatting zijn er nu zevenhonderd Amerikanen. Volgens het persbureau AP zullen de komende weken nog meer Amerikaanse militairen volgen. Het lijkt erop dat de regering-Trump heeft besloten tot een ongekend agressieve aanpak van IS in Syrië.

Zeer tegen de zin van Turkije heeft Washington besloten dat de Raqqa-operatie zal worden uitgevoerd door de SDF, een verzameling rebellengroepen waarin de Koerdische YPG-militie een belangrijk aandeel heeft. Turkije beschouwt de YPG als een tak van zijn aartsvijand, de Koerdische separatistische beweging PKK.

Beeld uit een SDF-video toont strijders in het oosten van Raqqa tijdens gevechten met IS Beeld ap
Beeld uit een SDF-video toont strijders in het oosten van Raqqa tijdens gevechten met ISBeeld ap

25 procent Koerdische strijders

De VS daarentegen zien de YPG als de effectiefste kracht in Syrië in de strijd tegen IS. Volgens Amerikaanse woordvoerders bestaan de SDP-milities die zich gereedmaken voor de aanval op Raqqa voor 25 procent uit Koerdische YPG-strijders. Voor de rest zou het gaan om Arabische eenheden. De Arabische inwoners van Raqqa zullen de Koerdische strijders mogelijk niet zien als bevrijders, maar als bezetters.

Ook YPG-commandant Hemo noemde een aandeel van 25 procent Koerdische strijders. Het gaat volgens hem om eenheden die uitblinken in gevechtservaring en bevelvoering.

Meer over de oorlog in Syrië

Het Syrische IS-bolwerk Raqqa komt in zicht (+)
Nu de val van de Iraakse stad Mosul een kwestie van tijd lijkt, komt ook het Syrische IS-bolwerk in zicht: Raqqa. Alleen zijn de tegenstanders van IS daar hopeloos verdeeld.

Wedloop om Al-Bab in Syrië is begonnen (+)
Al-Bab is het laatste bolwerk van IS in het noorden van Syrië. De stad is van zo'n strategische waarde dat ook Turkije zijn oog erop heeft laten vallen. Houden de afspraken tussen Turkije en Rusland stand?

Assad houdt heroverd Syrië met moeite in handen (+)
Bashar al Assad lijkt aan de winnende hand in Syrië, maar dat lukt alleen met hulp van Russen, Iraniërs, Hezbollah en tal van milities. Toch heeft de president moeite het heroverde land in handen te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden