Rapport

oem het verslaggeversgeluk, zo vlak voor de deadline van dit laatste tv-stukje van 2011. Het gebeurt ook niet dagelijks dat een anonieme bezorger een onthullend schrijven in een bruine envelop onder de deur schuift. Het gebeurde gisteravond ten kantore van de televisiedesk.


'Ambities 2012', staat er onder het blauwe stempel 'Vertrouwelijk'. Het blijkt een intern rapport waarmee een werkgroep van omroepzieners afrekent met oude, vastgeroeste gewoontes die het televisiebeeld vertroebelen.


Zo moet het volgend jaar afgelopen zijn met de wet die zou voorschrijven dat tv-makers elkaar en zichzelf onophoudelijk bevlekken met wederzijdse diensten voor de camera. Die wet leeft slechts in de hoofden van de makers. Dus niet meer Jeroen bij Rick, Rick bij Matthijs, Matthijs bij Twan en vice versa. Het rapport citeert uit niet eerder gepubliceerd onderzoek waaruit zou blijken dat het publiek het trucje in de gaten begint te krijgen en afhaakt.


Ook zal het gapende gat dat is ontstaan na de implosie van actualiteitenrubriek Uitgesproken worden opgevuld met een volwaardige opvolger zonder andere ideologie dan een zuiver journalistieke. De kijker verdient direct na het achtuurjournaal een volwassen achtergrondrubriek, die - analoog aan het Vlaamse Terzake - minimaal dertig minuten één relevante kwestie belicht die zich als het even kan voorbij de horizon van Hilversum afspeelt.


Verder zal niet meer elke avond alles hoeven te wijken voor het amateurvoetbal. DWDD en PowNews staan ingeboekt voor vijf avonden in de week, en daar komt foebel niet meer tussen, ook niet 'slechts' tweemaal per week.


In 2012 moet het volgens de opstellers van het rapport ook afgelopen zijn met talentenjachten. De talenten zijn op en alle kijkende 15-jarige meisjes zijn door hun sms-bundels heen. Van de eerste Idols tot de laatste Voice of Holland hebben juryleden doen geloven dat een megaster geboren was, maar inmiddels begint het een breder publiek op te vallen dat van de meeste winnaars nimmer meer wordt vernomen. In het beste geval kom je een finalist nog tegen op een lokale braderie of de opening van een nieuw filiaal van de Mediamarkt.


Ongenadig is het rapport over slechte satire. Die mag nog wel gemaakt worden door wie het niet laten kan, maar zal niet meer worden uitgezonden. De pogingen in het huidige jaar om - dromend van een Nederlandse Saturday Night Live of The Daily Show- het nieuws te vangen in ingestudeerde grappen bij een lachband zijn dermate slecht bevallen dat harde maatregelen tegen veelplegers onontkoombaar zijn. Vanaf volgend jaar zal een nog te benoemen humorpolitie de grappen en grollen in een vroeg stadium beoordelen op lachkans. Doodse stilte komt de lolbroek te staan op een televisieverbod van minimaal twee jaar.


In een paar voetnoten rekent het rapport verder af met hinderlijke bijverschijnselen. Zo zal het op zichzelf niet onaardige pianodeuntje Amélie van Yann Thiersen tot nader order taboe worden verklaard als achtergrondmuziek. Afgelopen jaar dook het op in reclames voor uitvaartverzekeringen en de Rabobank, alsmede in talloze documentaires over enge ziektes, mishandelde kindjes en hongersnood. Het is mooi geweest, maar genoeg.


Opmerkelijk: tot slot spreken de opstellers van het rapport de vurige hoop uit dat het paarse Ikea-bankje van Eva Jinek op zondag zal worden vervangen door een minder hard, oogstrelender exemplaar.


Al met al een duidelijk verhaal: 2012 wordt een jaar om naar uit te kijken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden