‘Rapportageplicht over aard en herkomst biomassa’

‘Grootschalig gebruik van biomassa levert een belangrijke bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem’, schrijft de Commissie-Corbey, die donderdag een eerste advies uitbracht aan minister Cramer....

Belangrijkste vraag: kan dat duurzaam? Biobrandstoffen voor transport (uit bijvoorbeeld mais en tarwe) botsen vaak met de voedselvoorziening, terwijl biomassa voor stroomproductie ten koste kan gaan van het tropisch regenwoud: zo werd een paar jaar terug palmolie bijgestookt in een aantal Nederlandse kolencentrales.

Volgens Corbey moet er een rapportageplicht komen over de aard en herkomst van biobrandstoffen. Dan wordt bijvoorbeeld duidelijk of het bijgestookte hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen in Canada of van oude wouden in Siberië.

Op dit moment levert biomassa een ongeveer even grote bijdrage aan de (binnenlandse) stroomproductie als windenergie. Biomassa zat in 2008 op 3,8 procent, windenergie op 3,6 procent. Water en zon leveren daar een fractie van. In totaal is het aandeel groene stroom 7,5 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden