Rapport xtc-doden kan nog 90 dagen duren

Toine Heijmans
De gemeente Amsterdam overweegt om de openingstijden van de drugstestcentra te verruimen. Beeld anp
De gemeente Amsterdam overweegt om de openingstijden van de drugstestcentra te verruimen.Beeld anp

Een week na de dood van drie bezoekers van het Amsterdam Dance Event, is nog niet duidelijk of de sterfgevallen iets met elkaar te maken hebben. Uit sectie op de lichamen blijkt dat de drie drugs hebben gebruikt. Maar of dat de doodsoorzaak is, of het dezelfde drugs zijn geweest en of die bijvoorbeeld vervuild waren, wordt nog onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Dat onderzoek kan in de regel tot 90 dagen duren.

De gemeente Amsterdam brengt in kaart welke maatregelen mogelijk zijn om drugsdoden in de toekomst te voorkomen. Zo kan het gratis beschikbaar stellen van water worden opgenomen in de horecavergunning, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. Dat is nu al een voorwaarde voor evenementen. Voldoende koeling is belangrijk om problemen met xtc-gebruik te voorkomen. Sommige gelegenheden mengen drinkwater op toiletten met zeep, aldus de woordvoerder, of bieden alleen warm water aan.

Openingstijden

Ook overweegt Amsterdam de test-mogelijkheden van xtc-pillen te vergroten. Van der Laan voelt weinig voor het opnieuw toestaan van tests in clubs en op dancefeesten, omdat dat het gebruik van pillen kan legitimeren. Wel kunnen de huidige testmogelijkheden worden uitgebreid door de openingstijden te verruimen van het drugstestcentrum van verslavingskliniek Jellinek.

Vorig weekend overleden een vrouw uit Utrecht, een man uit Servië en een man uit Oude Wetering tijdens het Amsterdam Dance Event, dat 350 duizend bezoekers trok. De Amsterdamse politie onderzoekt de sterfgevallen, maarwil nog weinig kwijt over de voortgang van het onderzoek.

De politie heeft het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd de drie lichamen van de slachtoffers te onderzoeken. Het NFI mag niet specifiek ingaan op het onderzoek, maar een woordvoerster schetst wel dat soortgelijke onderzoeken in de regel 90 dagen kunnen duren. 'Sectie op een lichaam duurt gemiddeld 4 uur. Dan wordt alleen de buiten- en binnenkant van de lichamen onderzocht. Maar aanvullend onderzoek naar wat er precies in het lichaam is gebeurd, duurt langer.'

In dat geval worden er coupures genomen van organen, zodat kan worden vastgesteld of die nog functioneerden. Ook worden urine- en bloedmonsters onderzocht. Pas nadat alle onderzoeken zijn gedaan, maakt de patholoog-anatoom een definitief sectierapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden