Update

Rapport wapenvergunningen lag half jaar in de la

Ruim een half jaar voor de schietpartij in Alphen aan den Rijn lag er bij het ministerie van Justitie al een rapport op tafel over gebrekkig toezicht op wapenvergunningen.

C.A. Nooy (hoofdofficier van justitie Holland Midden), H.B. Eenhoorn (burgemeester Alphen aan den Rijn) en J.J.M. Stikvoort (korpschef politie Holland Midden) tijdens de reconstructie van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, in juli. Beeld null
C.A. Nooy (hoofdofficier van justitie Holland Midden), H.B. Eenhoorn (burgemeester Alphen aan den Rijn) en J.J.M. Stikvoort (korpschef politie Holland Midden) tijdens de reconstructie van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, in juli.

In de studie staat dat de afgifte en de controle van vergunningen door de politie tekortschiet.

Het tv-programma EenVandaag citeerde vandaag uit het rapport uit augustus 2010. Deskundigen wezen toen ook al op de gevaren van een geestelijke instabiel persoon met een vuurwapen. Verder staat er in het rapport dat het de politie ontbreekt aan kennis om aanvragen voor een vergunning goed te kunnen beoordelen.

Voor een goede controle heeft de politie niet genoeg capaciteit. Toezicht heeft geen prioriteit en het computersysteem dat daarbij helpt, werkt niet goed.

Geheimzinnig
Kamerleden van PVV, SP en D66 vinden dat ze het rapport hadden moeten krijgen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het stuk gestuurd naar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de schietpartij in Alphen onderzocht, maar zag geen aanleiding het openbaar te maken.

De Onderzoeksraad oordeelde eerder dit jaar dat wapenvergunningen veel te gemakkelijk en routinematig worden afgegeven. Ook ontbreekt het aan een goede controle van wapenvergunninghouders, aldus de raad. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarna gezegd dat het beter gaat toezien op hoe politie omgaat met het verstrekken en controleren van wapenvergunningen.

In EenVandaag vroeg Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad, zich hardop af waarom het rapport uit 2010 niet openbaar is gemaakt. 'Waarom is er niets mee gedaan? Wat is er zo geheimzinnig aan?'

De Raad van Korpschefs wilde niet inhoudelijk op het bestaan van het rapport reageren en verwees naar 'de eigenaar van het rapport', minister Opstelten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden