Rapport VS: Europese dreiging IS ongekend

De terroristische dreiging van IS in Europa is ongekend en overweldigend. Europese veiligheidsdiensten zijn nauwelijks in staat om die dreiging het hoofd te bieden. Dat constateert het toezichtsorgaan van het Amerikaanse Homeland Security, het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid.

Bewaking bij het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Beeld null
Bewaking bij het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie.

Het comité stelt dat vorig jaar in Europa elke maand bijna twee pogingen tot aanslagen werden gedaan door IS. Sinds 2014 gaat het om 35 pogingen, waarvan 22 in het afgelopen jaar.

De Duitse autoriteiten zouden 1.100 personen hebben geïdentificeerd als 'geradicaliseerd'. Bijna tweehonderd jihadisten onder hen worden vervolgd wegens terroristische activiteiten. In Frankrijk zijn de aantallen nog hoger. Daar worden zeker 2.000 personen in verband gebracht met jihadistische netwerken. Een Belgische terrorismebestrijder waarschuwde nog vóór de aanslagen in maart dat het land 'niet de infrastructuur heeft' om 'fatsoenlijk' honderden mogelijke terroristen te 'onderzoeken of te controleren'.

Opmerkelijk is dat de Amerikanen de terroristische dreiging expliciet in verband brengen met de vluchtelingenstroom uit onder andere Syrië. IS zou deze toestroom misbruiken om terroristen naar Europa te brengen.

'Verkapte vluchtelingen'

Het comité citeert het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Die zegt dat 'we dit jaar herhaaldelijk hebben gezien dat terroristen het land zijn binnengekomen als verkapte vluchtelingen. Dit is een feit waar veiligheidsdiensten mee te maken hebben.'

In september zei de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) dat er 'geen informatie is die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden'.

Zes maanden later nuanceerde de NCTV dit beeld: 'Het ontbreken van waterdichte EU-buitengrenzencontrole en het vrij reizen in Schengengebied biedt terroristen de mogelijkheid om zich naar en binnen Europa te verplaatsen.' Toch waren er geen aanwijzingen dat dit ook daadwerkelijk was gebeurd.

De Duitse veiligheidsdienst heeft in 2015 driehonderd maal een poging tot het rekruteren van vluchtelingen voor de jihad geïdentificeerd. Hoe vaak er melding is gedaan van het rekruteren in Nederlandse asielzoekerscentra is niet vermeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden