Rapport: vriendjespolitiek in Rotterdamse deelgemeente Feijenoord

Vriendjespolitiek en machtsbederf speelden een rol binnen het bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Dat blijkt uit een lijvig rapport dat vrijdagmiddag na twee maanden onderzoek is gepresenteerd. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht in opdracht van de deelraad acht onderwerpen waar mogelijk een luchtje aan zat.

Straatbeeld van de Afrikaanderwijk, een oude arbeiderswijk in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.Beeld anp

Voorzitter Seyit Yeyden (PvdA) van de deelgemeente heeft volgens de onderzoekers oneigenlijke druk uitgeoefend op de manager van een bouwbedrijf dat een project in de deelgemeente wilde uitvoeren. Ook raadsleden hebben niet altijd integer gehandeld.

Een deelraadslid dat werkte bij een re-integratiebureau stemde mee over de financiering van datzelfde bureau. De Gemeentewet staat dat niet toe. Een andere volksvertegenwoordiger heeft politieke druk uitgeoefend om een stichting waarvan hijzelf eerder bestuurder was, aan huisvesting te helpen.

Geen namen
Niet alle onderzochte dossiers leidden tot de conclusie van vriendjespolitiek. In het rapport worden geen namen van betrokkenen genoemd. Deelraadsleden die bij de presentatie van de onderzoeksresultaten aanwezig waren, zeggen geschrokken te zijn van de conclusies. Dinsdag en donderdag vergadert de deelraad erover. Het bestuur van de deelgemeente praat morgen al over het rapport.

De onderzoekers adviseren het 'beperkt aantal personen dat zich schuldig maakt aan ongewenste gedragingen' kritisch naar zijn eigen rol te kijken. Ook moeten raadsleden elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Een andere aanbeveling is dat het dagelijks bestuur zich steviger moet profileren in politiek gevoelige kwesties.

'Flink geschrokken'
De PvdA in Rotterdam is flink geschrokken van het rapport. Dat zegt de gemeentelijke fractievoorzitter Marco Heijmen vrijdag op de website. 'Ik ben flink geschrokken van een paar stevige uitspraken die door BING worden gedaan over het handelen van enkele van mijn partijgenoten. Ik vind dan ook dat de fractie Feijenoord zich alle aanbevelingen ter harte zou moeten nemen.'

De Rotterdamse PvdA zal volgens Heijmen 'een indringend gesprek' voeren met de deelraadsleden en bestuurders van de partij in Feijenoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden