Nieuws Noord-Korea

Rapport: tienduizenden Noord-Koreaanse vrouwen in China verhandeld als seksslavinnen

In China worden tienduizenden gevluchte Noord-Koreaanse vrouwen en meisjes gebruikt als seksslavinnen. Ze worden gedwongen om te werken in de prostitutie, voor cyberseks en om te trouwen met Chinese mannen. De Chinese onderwereld verdient jaarlijks zo’n 100 miljoen euro aan deze seksslavernij.

Een vrouw wordt weggeleid in de Chinese stad Dongguan na een actie van de politie tegen prostituees. Beeld REUTERS

Tot deze conclusies over seksslavinnen komt de Korea Future Initiative (KFI), een in Londen gevestigde organisatie die opkomt voor Noord-Koreanen die hun land zijn ontvlucht. De groep richt zich vooral op vrouwen en kinderen. KFI deed twee jaar research en publiceert de conclusies nu in een rapport.

Met name de inzet van vrouwen voor cyberseks is een groeiend onderdeel van de lucratieve Noord-Koreaanse sekshandel. ‘Meisjes van soms negen jaar oud worden gedwongen om seksuele handelingen te verrichten of ze worden misbruikt vlak voor webcams’, aldus Yoon Hee-soon die het rapport opstelde.

De bevindingen van KFI sluiten aan bij een onderzoek vorig jaar van de mensenrechtengroep Human Rights Watch over het tragische lot van vrouwen die Noord-Korea ontvluchten. Hun positie in China is moeilijk omdat Beijing de enige bondgenoot is van het Noord-Koreaanse regime. Noord-Koreaanse vluchtelingen die gepakt worden, zowel mannen als vrouwen, lopen het risico direct teruggestuurd te worden omdat China ze beschouwt als economische migranten.

De onderzoekers van KFI spraken met 45 vrouwen die het slachtoffer waren geworden van Chinese sekshandel. Zij maken melding van minderjarigen, onder wie een twaalfjarig meisje, die verkracht en misbruikt worden. De slachtoffers worden in China verkocht als echtgenote voor nog geen 130 euro.

Ontvoerd en gesmokkeld

In bordelen – vooral in het noordoosten van China waar veel migranten werken – moeten ze werken voor zo’n 4 euro. De groep schat dat ongeveer 60 procent van de vrouwen en meisjes die naar China uitwijkt, terechtkomt in de sekshandel. Ze worden daar onder andere ontvoerd. Ook worden vrouwen en meisjes via mensenhandelaren vanuit Noord-Korea naar China gesmokkeld.

‘Binnen een jaar na hun vlucht worden velen meermalen verkocht of gedwongen tot minstens één vorm van seksslavernij’, aldus onderzoeker Yoon. De meeste slachtoffers zijn tussen de 12 en 29 jaar oud. Ruwweg de helft belandt in de prostitutie, eenderde van de vrouwen wordt door criminele bendes verkocht om te trouwen met een Chinese man. 

De rest wordt onder andere gebruikt voor cyberseks. De beelden worden live gestreamd naar kijkers wereldwijd. Hoe jonger, hoe meer de meisjes opbrengen. De meeste kijkers zijn mannen in Zuid-Korea. ‘Ik wist niet eens dat het bestond', zegt Paek die meteen na aankomst in China gedwongen werd tot cyberseks. ‘Er gingen dagen voorbij dat ik niet had gegeten. Ik wilde gewoon vergeten wat er allemaal met mij gebeurde.’ 

Wegkwijnen

De door KFI gesproken slachtoffers vertelden dat de vrouwen en meisjes die in onder andere Sjanghai terechtkwamen, voorzien werden van een tattoo. Dit werd gedaan om te laten zien wie hun eigenaar was en om te voorkomen dat andere bendes ze ontvoerden.

‘Noord-Koreaanse vrouwen en meisjes kwijnen weg in de sekshandel op een moment dat de wereld veel geld investeert in China en er politiek veel aandacht is voor Noord-Korea’, aldus Yoon. Zij dringt aan op wereldwijde actie tegen de Chinese praktijken. ‘Veroordeling hiervan is onvoldoende. Alleen tastbare acties kunnen zorgen voor ontmanteling van de Chinese sekshandel en het redden van de seksslavinnen.’

Park Ji-hyun is een van de door KFI geïnterviewde vrouwen. Zij woont inmiddels in Groot-Brittannië. Ze zegt dat ze Noord-Korea ontvluchtte om aan de hongersnood in het land te ontkomen. Eenmaal in China werd ze misleid door een mensenhandelaar die haar aan een man verkocht voor 650 euro. Ze zegt dat ze werd gedwongen om met hem te trouwen. 

‘Ik was zes jaar een slavin’, aldus Park. ‘Ik kreeg een zoon. Toen ik werd gearresteerd door de politie, werd ik teruggestuurd naar Noord-Korea. De regering zette mij daarna vast in een kamp omdat ik was verhandeld en verkocht. Dit gebeurde allemaal omdat ik een Noord-Koreaanse vrouw ben’, schrijft ze in het voorwoord van het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden