Nieuws

Rapport: Shells plannen schieten tekort om opgelegd klimaatdoel te halen

De plannen van Shell om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, gaan lang niet ver genoeg om de eigen emissiedoelen te halen. Ook ligt het concern ver achter op de door de rechter opgelegde reductie met 45 procent voor 2030.

Bard van de Weijer
Een gasfakkel bij een olieraffinaderij van Shell in Louisiana, VS, 2019.  Beeld Getty Images
Een gasfakkel bij een olieraffinaderij van Shell in Louisiana, VS, 2019.Beeld Getty Images

Deze bevindingen staan in een vrijdag verschenen rapport van de onderzoeksafdeling van het Australische Centre for Corporate Responsibility.

De onderzoekers van het instituut hebben gekeken naar de duurzaamheidsambities die Shell eerder dit jaar presenteerde in zijn Powering Progress programma, en welke maatregelen het concern in de praktijk neemt om de uitstoot te verminderen. Hoewel het rapport zich deels op aannames baseert, zal de absolute uitstoot van broeikasgassen van Shell volgens de huidige plannen niet dalen vóór 2030, taxeren de onderzoekers (pdf). Als rekening wordt gehouden met Shells compensatieplannen zullen de emissies zelfs met ruim 4 procent stijgen, aldus de auteurs. Dat is in tegenspraak met de rechterlijke uitspraak.

Shell zegt in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar die belofte zegt volgens de Australische onderzoekers niet zoveel. Het gaat vooral om de snelheid waarmee het doel wordt bereikt, en daarbij zijn de komende tien jaar volgens hen cruciaal. In een rekenvoorbeeld laten ze zien wat de effecten zijn als de uitstootvermindering vertraging oploopt: wanneer de absolute uitstoot vanaf 2021 jaarlijks met 5 procent zou dalen, stoot het concern tot 2050 in totaal ruim 25 gigaton broeikasgassen uit. Als Shell niet nu begint met een absolute reductie, maar pas over tien jaar, bedraagt de totale uitstoot tot 2050 ruim 35 gigaton, tien gigaton meer dus.

Shell is momenteel verantwoordelijk voor zo'n 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het concern wil de komende jaren minder afhankelijk worden van olie en investeert in meer aardgas, dat per hoeveelheid opgewekte energie minder klimaatbelastend is. In plaats van geld te steken in vloeibaar aardgas (LNG), zoals Shell doet, kan het concern deze investeringen beter aanwenden voor niet-fossiele energiebronnen, aldus het instituut. Shell zegt weinig heil te zien in het zelf opwekken van bijvoorbeeld duurzame elektriciteit, omdat de marges daarin klein zijn en het concern dat liever overlaat aan andere partijen.

Speculatief

Het energieconcern noemt het rapport speculatief en stelt dat het altijd heeft beweerd dat de huidige plannen naar nul uitstoot zullen leiden. Er zullen volgens Shell de komende jaren dus nieuwe plannen komen.

Het energieconcern is tegen de uitspraak in mei in beroep gegaan, maar moet van de rechter gedurende de behandeling daarvan wel gewoon maatregelen nemen om de uitstoot terug te dringen.

Milieudefensie, dat de rechtszaak tegen het energieconcern aanspande en won, reageert geschokt. ‘Het is noodzakelijk dat Shell met een heel nieuwe strategie komt, één zonder olie en gas’, stelt directeur Donald Pols in een schriftelijke reactie.

Topman Ben van Beurden van Shell zei eerder niet te weten hoe hoog de uitstoot van zijn concern in 2030 zal zijn. ‘We weten nu dat er een toename zal zijn, wat in strijd is met het akkoord van Parijs en het vonnis van de rechter', stelt beleggersgroep Follow This, dat wereldwijd aandeelhouders aanspoort om olieconcerns te dwingen een duurzamer koers te varen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden