Rapport Russische oppositieleider: 'schone' premier Medvedev enorm corrupt

De Russische premier Dmitri Medvedev is volgens de Russische oppositieleider Aleksej Navalny 'een van de rijkste en meest corrupte personen in Rusland'. Volgens Navalny blijkt uit een onderzoek van zijn anticorruptieorganisatie FBK, dat Medvedev tal van paleizen, luxueuze villa's, jachten en zelfs wijngaarden bezit in Rusland en het buitenland.

Bert Lanting
De Russische oppositieleider Navalny noemt Medvedev 'een van de rijkste en meest corrupte' personen in Rusland Beeld epa
De Russische oppositieleider Navalny noemt Medvedev 'een van de rijkste en meest corrupte' personen in RuslandBeeld epa

In een 87 pagina's tellend rapport schrijft Navalny dat Medvedev zijn onroerendgoedimperium heeft verborgen achter een netwerk van charitatieve stichtingen, die in werkelijkheid dienen om smeergeld te innen. Die charitatieve stichtingen blijken allemaal in handen van vertrouwelingen van de premier, onder wie zijn vroegere studiegenoot Ilja Jelisejev. Volgens Navalny gaat het om een schijnconstructie die moet verhullen dat het in feite bezittingen van Medvedev betreft.

Eén van de luxueuze buitenverblijven die onder de charitatieve stichting Dar ('Gift') vallen, ligt in het dorp Mansoerovo in de provincie Koersk. Dat is toevallig het dorp waar Medvedevs grootvader werd geboren. Het gaat om een enorm complex met een hoofdverblijf van ruim 1500 vierkante meter, een gastenverblijf, twee landingsplaatsen voor helikopters, alles omgeven door een drie meter hoge schutting. Volgens Navalny gaat het in feite om een buitenverblijf van Medvedev, die regelmatig bezoekjes brengt aan zijn grootvaders geboorteplaats. Op de plaats waar diens huis stond heeft hij een kapelletje laten bouwen.

Smeergeld

Dezelfde organisatie beheert ook een groot complex bij de Roebljovka, een uitvalsweg uit Moskou waarlangs alleen de rijkste Russen wonen. Daarbij gaat het om een enorme villa van 2822 vierkante meter en vier hectare grond met een geschatte waarde van vijf miljard roebel (80 miljoen euro). Toevallig zitten daar ook twee vertrouwelingen van Medevedev in de leiding, onder wie Vladimir Djatsjenko. Dat Djatsjenko dichtbij Medvedev staat, blijkt volgens Navalny uit het feit dat hij bestellingen die de premier op het internet doet voor hem in ontvangst neemt. Dat bleek uit emails van Medvedev die in 2014 zijn gehackt door de Russische hackersgroep Sjaltaj-Boltaj, waarvan een aantal onlangs werd opgepakt. De hackersgroep heeft bij verscheidene hoge Russische functionarissen ingebroken in de computers.

Het complex aan de Roebljovka werd in 2010 door de Russische mijnbouwtycoon Alisjer Oesmanov, een van de rijkste mensen in Rusland, aan het 'goede-doelenfonds' van Medvedevs studiegenoten geschonken. Volgens Navalny kwam het vermoedelijk neer op smeergeld.

De Russische premier Medvedev Beeld reuters
De Russische premier MedvedevBeeld reuters

'Propaganda'

Uit het onderzoek blijkt volgens Navalny dat Medvedev, die altijd werd gezien als de man met de schone handen in de ploeg van president Poetin, feitelijk ook nog tal van andere dubieuze bezittingen heeft, waaronder een aantal wijngaarden bij Anapa in het zuiden van Rusland. Het project, Rotsachtige Oever, is voor 75 procent in handen van dezelfde firma die ook de aandelen bezit van het complex in het geboortedorp van Medvedevs grootvader.

Daarnaast zou Medvedev via de charitatieve stichtingen van zijn maatjes ook de beschikking hebben over enkele jachten en een reeks andere villa's, ook in het buitenland. Medvedevs woordvoerster Natalja Timakova sprak de beschuldigingen tegen. Zij deed de aantijgingen af als 'propaganda van iemand uit de oppositie die net is veroordeeld'. Navalny werd vorige maand tot vijf jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens fraude bij een bosbouwbedrijf. Maar die zaak was volgens de oppositie in elkaar gezet om te voorkomen dat hij mee kan doen aan de presidentsverkiezingen van komend jaar. Volgens Navalny is het alleen maar mogelijk dat Medvedev zich zo verrijkt omdat president Poetin dat 'op nog grotere schaal' doet.

Het is nog niet duidelijk hoe het Kremlin op deze beschuldigingen zal reageren. De laatste tijd heeft Igor Setsjin, de baas van het Russische oliebedrijf Rosneft en een vertrouweling van Poetin, verscheidene processen wegens smaad aangespannen tegen media die hem onder vuur namen.

In deze video vertelt Navalny over Medvedev. Tip: zet de Engelse ondertiteling aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden