Rapport redeneert eigen twijfels erg makkelijk weg

Heeft Wilders gelijk? Wel als zijn aannames kloppen. Nederland is beter af buiten de EU en de euro als...

ROBERT GIEBELS

...de baten van de EU niet worden meegeteld

De redeneertrant van de Britse onderzoekers van Capital Economics is dat ze eerst opsommen wat de EU in negatieve zin voor Nederland heeft betekend. Daaraan koppelen ze de kosten in euro's. De conclusie is dan dat als Nederland uit de EU stapt, die kosten baten worden.

Zo taxeren ze de kosten van 'niet-westerse immigratie' - een kernonderwerp voor de PVV - op 4 miljard euro 'voor elke jaarlijkse immigratiegolf'. Maar buiten de EU kan Nederland zijn eigen immigratie- en asielbeleid bepalen, stelt het macro-economische adviesbureau, en dat spaart dus 4 miljard per jaar uit. In totaal, in het gekozen eindjaar 2035, zou dat 163 miljard euro zijn.

Hoe reëel is dat? Dat het lidmaatschap van de Europese Unie Nederland geen enkel financieel voordeel heeft opgeleverd, valt op zijn zachtst gezegd te betwijfelen. De EU is de belangrijkste handelspartner en daar staan voor Nederland geen tariefmuren omheen.

Dat Nederland de grenzen dichtgooit op de dag dat het land uit de EU stapt, is evenzeer moeilijk vol te houden. De eurosceptische econoom Arjo Klamer noemt de door het rapport geschatte opbrengsten 'volledig uit de lucht gegrepen'.

...de uittreding niet tot chaos leidt

Het kost ook wat, zo'n Nexit. In totaal 52 miljard euro de komende twintig jaar - 4,4 procent van de opbrengsten. Maar bij die geringe kosten blijft het, stellen de onderzoekers. Er zijn wel risico's: een verlaging van de kredietwaardigheid, instabiliteit bij de banken, onzekerheid over de koers van de gulden, de waardedaling van alle pensioenpotten en het wegtrekken van buitenlandse investeringen.

Dat is genoeg voor een tweede kredietcrisis, maar dan alleen in Nederland. In hun rapport doen de onderzoekers er sussend over. Als de risico's werkelijkheid worden, is dat tijdelijk. En als het niet tijdelijk is, dan staat er wel iets goeds tegenover.

Hoe reëel is dat? De risico's van het eenzijdig opstappen uit de Unie worden enorm onderschat, liet oud-directeur van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin weten. En ook Capital Economics twijfelt zelf. In hun correspondentie met opdrachtgever PVV, waarop NRC Handelsblad de hand wist te leggen, waarschuwt het bureau voor een tweede kredietcrisis na een 'Nexit'. Uit hun eindrapport borrelt onzekerheid. De gulden zal in waarde stijgen, staat er, althans 'als wij het bij het juiste eind hebben en de Nederlandse economie beter af is buiten de EU'. Zes alinea's later wordt het nog wankeler: 'We geloven dat een waardestijging van de gulden onwaarschijnlijk is.'

...Nederland een economische grootmacht wordt

'We kunnen 'comfortably' concluderen dat op ordentelijke wijze uit de EU stappen structureel hogere economische groei oplevert dan wanneer Nederland in het door Brussel geleide blok blijft. De voordelen zijn significant.'

Deze conclusie van de Britse onderzoekers sluit aan op de kernboodschap van de PVV bij de Europese verkiezingen in mei. 'Een herkenbaar standpunt waar zo nu en dan een rapport bij besteld wordt', sneert PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën.

Waarom groeit de economie als een malle? Omdat Nederland volgens de onderzoekers eenmaal buiten de EU alles zelf mag bepalen. Hoe het omgaat met overheidsfinanciën, met regelgeving en de handel. En het mag zijn eigen macro-economisch beleid voeren. Allemaal posten die samen in totaal over twintig jaar 1.121 miljard euro opleveren.

Dan moet Nederland wel toegelaten worden tot de Europese vrijhandelsorganisatie EFTA, de landenclub van Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. En moet de kleinere EU niet meer om Nederland heen kunnen.

Hoe reëel is dat? Economen buitelen over elkaar heen in verontwaardiging. 'Babytalk', vindt de Belgische economiehoogleraar Paul De Grauwe de premisse dat voor Nederland buiten de EU allerlei regels en verplichtingen wegvallen. 'Daarvoor moet je een machtpositie hebben en die heeft Nederland niet als het uit de EU stapt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden