Rapport over Clinton komt op Internet

Twee dagen nadat onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr zijn lijvige rapport over Clintons affaires in 36 kartonnen dozen op de stoep van het Capitool heeft gedeponeerd, zal het Huis van Afgevaardigden delen eruit op moderne wijze vrijgeven: via Internet....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Naar verwachting zijn vanavond de eerste 445 pagina's van Starrs verslag beschikbaar op de website van het House Judiciary Committee. Deze juridische commissie moet bepalen of de beschuldigingen tegen Clinton aanleiding geven tot hoorzittingen die tot afzetting van de president kunnen leiden.

De commissieleden zullen de komende dagen nog eens tweeduizend aanvullende pagina's bestuderen om te beoordelen of ook die zich ervoor lenen openbaar gemaakt te worden. In het bijzonder wordt gezocht naar passages die schade kunnen berokkenen aan mensen die niet direct betrokken zijn bij de Lewinsky-affaire. Die fragmenten zullen worden gecensureerd.

Het 445 pagina's tellende hoofddocument bestaat uit drie delen. Starr begint met een introductie van 25 pagina's, gevolgd door een verhandeling die 280 bladzijden in beslag neemt. De resterende 140 pagina's betreffen een toelichting op het bewijsmateriaal.

Daaruit blijkt volgens Starr dat Clinton tot tweemaal toe onder ede heeft gelogen; in januari tijdens de verklaring die hij aflegde in de zaak die Paula Jones had aangespannen en ook afgelopen maand tijdens zijn getuigenis vanuit het Witte Huis.

Ook zou het bewijs worden geleverd dat Clinton de rechtsgang heeft geblokkeerd, getuigen heeft trachten te beïnvloeden en zijn macht als president heeft misbruikt. Starrs woordvoerder bevestigde dat 'het rapport informatie bevat die tot afzetting van de president kan leiden'.

Starr riep tientallen getuigen op voor zijn onderzoek, dat acht maanden duurde. Het is onbekend of ook deze verklaringen zullen worden vrijgegeven. Met name Monica Lewinsky's getuigenis bevat gedetailleerde beschrijvingen van de seksuele handelingen in Clintons kantoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden