Nieuwsmisbruik katholieke kerk

Rapport: oprichter priesterorde Legioen van Christus misbruikte zeker zestig minderjarigen

De Mexicaanse geestelijke Marcial Maciel, oprichter van het Legioen van Christus, één van de grootste priesterordes binnen de Rooms-Katholieke kerk, heeft gedurende zijn leven minimaal zestig minderjarigen misbruikt. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat zaterdag door de orde zelf is gepubliceerd.

Beeld ter illustratie. Beeld ANP XTRA
Beeld ter illustratie.Beeld ANP XTRA

Maciel werd in 2006 op non-actief gesteld na jarenlange beschuldigingen dat hij jongens zou hebben misbruikt. Op last van het Vaticaan moest hij zijn verdere leven in gebed en berouw doorbrengen. Het doorbrak destijds de gangbare wolk van stilte waarmee gevallen van seksueel misbruik door priesters werden omgeven.

Maciel overleed op 87-jarige leeftijd in 2008 in de Verenigde Staten, zonder ooit zijn aanklagers onder ogen te komen. Maciels misdragingen waren al decennia bekend bij het Vaticaan. Via zijn organisatie, die actief is in Amerika, Australië en Europa, heeft hij talrijke rooms-katholieke seminaries en universiteiten bezocht. De eerste melding van zijn onkuise handelingen dateert van 1948, de laatste van 1997.

Oprichter Maciel was niet de enige binnen de orde die zich vergreep aan kinderen, blijkt uit het rapport. Dat bevat een lijst met 175 gevallen van kindermisbruik, sinds 1941 gepleegd door 33 priesters. Van hen zijn er zes overleden, acht hebben het priesterschap neergelegd, één heeft de orde verlaten en achttien zijn nog altijd werkzaam binnen de orde maar niet in de nabijheid van kinderen, aldus het rapport. Van de priesters die zich schuldig maakten aan misbruik, waren er veertien zelf ook misbruikt binnen de orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden