Rapport: NTCb onder één minister

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) moet onder verantwoordelijkheid komen van één minister. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet meer informatie verstrekken aan de NCTb...

ANP

Dat staat in het rapport ‘U bent herkend', een evaluatie van de NCTb door twee bestuurskundigen van de universiteit van Leiden. Het tv-programma Nova onthulde de voornaamste bevindingen woensdagavond.

Het rapport is al in januari gereedgekomen, maar nog niet naar buiten gebracht. De Tweede Kamer vindt dat dit zo snel mogelijk alsnog moet gebeuren.

De meeste diensten die van doen hebben met de bestrijding van terrorisme vallen onder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat dat verandert en dat één minister verantwoordelijk wordt. ‘Er zijn nu twee kapiteins op het schip’, aldus Aleid Wolfsen (PvdA) in Nova. ‘Twee ministers die daar op gelijke manier voor verantwoordelijk zijn. Dat is gek.’

CDA en PvdA verschillen nog van mening over welk ministerie de verantwoordelijkheid moet krijgen. Het CDA geeft de voorkeur aan Justitie, de PvdA aan Binnenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden