Rapport: 'Nederland moet toezicht AIVD verscherpen'

Nederland en vijf andere EU-landen moeten het toezicht op hun inlichtingen- en veiligheidsdiensten verscherpen. Dat staat in een rapport van het Europees Parlement (EP), dat vandaag door de bevoegde commissie (mensenrechten, justitie en binnenlandse zaken) werd aangenomen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Naast Nederland worden Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Polen met naam en toenaam genoemd. Deze landen moeten ervoor zorgen dat de wetten over en het toezicht op de activiteiten van inlichtingendiensten in lijn zijn met Europese regels over mensenrechten en gegevensbescherming.

Bovendien zouden de nationale parlementen via hun toezichthoudende rol, zoals in Nederland via de commissie Stiekem, meer moeten samenwerken op Europees niveau.

'ontspoorde diensten'
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spreekt van 'ontspoorde inlichtingendiensten' die mensenrechten en andere wetten minachten. 'Dat moet snel veranderen. Anders worden de veiligheid en vrijheid van Europese burgers, die door de diensten beschermd behoren te worden, volledig uitgehold.'

Het EP stelde een eigen onderzoek in na de onthullingen via klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikanen massaal Europese burgers zouden hebben afgeluisterd. Maar onder ede getuigen horen, dan wel getuigen dwingen te komen, die bevoegdheden heeft het EU-parlement niet.

Transparanter
Dat moet veranderen, vindt het EP, op voordracht van D66-politica Sophie in 't Veld. 'Europa moet democratischer en transparanter en dit is een van de stappen om dat te bereiken.'

Een passage waarin stond dat Snowden asiel zou krijgen en gevrijwaard zou zijn van vervolging, haalde het niet. De EP'ers roepen nu lidstaten op in algemene zin klokkenluiders beter te beschermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden