Rapport: MH17 definitief neergehaald door BUK-raket

Passagiersvliegtuig MH17 is op 17 juli vorig jaar neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij. Het projectiel is afgevuurd vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne.

Onderdelen van het vliegtuig op de plek waar de MH17 neerstortte. (archiefbeeld) Beeld ANP
Onderdelen van het vliegtuig op de plek waar de MH17 neerstortte. (archiefbeeld)Beeld ANP

Dat staat volgens drie bronnen in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd aan de nabestaanden. De bronnen zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het eindrapport. Hiermee komt een einde aan vijftien maanden speculatie over de oorzaak van de ramp die aan 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, het leven kostte.

Welke vragen beantwoordt Onderzoeksraad inzake MH17?

Moskou

In het rapport staan kaarten met grote vierkanten om locaties te markeren waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten. De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats, waar het Oekraïense leger het destijds voor het zeggen had, wordt verworpen door de onderzoeksraad.

De algemene conclusies over de toedracht maken het onvermijdelijk dat de beschuldigende vinger richting Moskou gaat. 'De BUK is hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen', aldus twee bronnen.

Een Russisch BUK-raketsysteem in 2011. Beeld EPA
Een Russisch BUK-raketsysteem in 2011.Beeld EPA

Ontkenningen

Moskou ontkent dat ten stelligste en geeft vandaag een eigen presentatie waarmee het wil bewijzen dat juist Oekraieners het toestel hebben neergehaald. Op internet circuleerden maandag al foto's van een lanceerplek.

De expliciete schuldvraag - dus wie op het knopje van de BUK-raket heeft gedrukt - komt nadrukkelijk niet aan de orde in het OVV-rapport. Mogelijke daders worden naar verwachting op z'n vroegst pas in de loop van 2016 aangewezen door een internationaal team van openbaar aanklagers en juristen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden