Rapport: 'Medewerkers staan zeer vermoedelijk bloot aan chroom-6'

Volgens Defensie bevatten de meetonderzoeken, in handen van de Volkskrant, geen concrete aanwijzingen dat medewerkers van Defensie bij onderhoudswerkzaamheden zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Het rapport van de Arbodienst uit 1999 geeft echter zes stevige conclusies met daarin zeer concrete aanwijzingen dat medewerkers van Defensie in aanraking zijn gekomen met het kankerverwekkende chroom-6.

Minister Hennis van Defensie op bezoek bij het Nederlande JSF-detachement in Florida .Beeld anp

De conclusies die de Arbodienst vijftien jaar geleden trok over de arbeidsomstandigheden in de onderhoudshangar in Vriezenveen laten aan duidelijkheid niets te wensen over. De minister zegt concrete aanwijzingen in het rapport te missen, de Arbodienst schrijft echter: 'De concentratie chroom-6 in het straalgrit (gruis, red.) dat in de straalcabine op de vloer ligt, overschrijdt de richtwaarde van TNO Bouw waardoor medewerkers zeer vermoedelijk bloot staan aan chroom-6.'

Geschuurde voertuigen
In een volgende conclusie staat dat een hoge concentratie chroom-6 is aangetroffen rond net geschuurde voertuigen. 'Door opwerveling zal de concentratie in de lucht hoog zijn en kunnen medewerkers ook na werkzaamheden worden blootgesteld aan chroom-6.' Grote hoeveelheden van de giftige stof komen vrij bij 'machinale schuurwerkzaamheden' en kunnen zich in de werkruimte verspreiden omdat het werk 'niet is gecompartimenteerd'. 'Medewerkers die in dezelfde ruimte werkzaam zijn, kunnen worden blootgesteld.'

De Arbodienst verbiedt het werken met chroom-6 in 'de huidige werkplaatsen'. 'De werkruimten en ventilatiesystemen voldoen niet aan de eisen die op grond van het werken met kankerverwekkende stoffen gelden.' De ventilatie is in dusdanig slechte staat dat 'schijnbaar 'schone' lucht de werkruimte in wordt geblazen terwijl deze vervuild kan zijn met onder andere chroom-6'. De dienst adviseert om aparte ruimten te creëren voor 'verspanende werkzaamheden' zoals schuren (werk waarbij door het machinaal bewerken van materiaal spanen of krullen ontstaan).

Minister Hennis van Defensie liet in juni nog weten geen concrete aanwijzingen te hebben dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen. Ook nu houdt Defensie dit vol. Wel heeft het ministerie een groter onderzoek ingesteld. De Tweede Kamer wacht nog op antwoorden van de minister over de werkomstandigheden in de werkplaatsen van Defensie. Zo'n honderd zieke oud-medewerkers hebben zich gemeld bij letselschadeadvocaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden