Rapport kritisch over rol bestuurders bij voetbalrel

Een onderzoek naar de voetbalrellen op 17 april dit jaar tussen Ajax- en Feyenoord-supporters is kritisch over het optreden van de Rotterdamse autoriteiten. Het besluit om de twee treinen met Ajax-supporters terug te sturen naar Amsterdam ‘is overhaast genomen'...

Die conclusie trok het Auditteam Voetbalvandalisme onder leiding van oud-staatssecretaris Vliegenthart woensdag. Opstelten bestrijdt de kritiek. Volgens hem was er voldoende noodzaak voor de ‘snelle en daadkrachtige beslissing’.

Vliegenthart bleef echter bij haar punt: ‘Op basis van onvolledige informatie is een onjuiste inschatting gemaakt. Het terugsturen van een trein is complexer dan gedacht. Als iets langer was gewacht, had de trein door kunnen rijden naar het NS-station Stadion, waar de treinen waren afgeschermd’.

Spoorbeheerder ProRail liet de eerste combitrein met Ajax-supporters op 17 april om 10.42 uur stilzetten op Rotterdam-Zuid omdat de trein mogelijk te lang was voor het perron op station Stadion. Volgens Vliegenthart had dit nooit mogen gebeuren. De trein stond naast de openbare weg waar Feyenoord-supporters liepen, die de Ajacieden prompt provoceerden. Ajax-hooligans verlieten de trein en begonnen met stenen en andere spullen te gooien.

Bij de rellen die ontstonden en na de wedstrijd verder gingen, raakten in totaal 39 agenten van de Rotterdamse politie en dertien van de spoorwegpolitie gewond. Volgens Vliegenthart heeft de politie tijdens de rellen goed opgetreden.

De Rotterdamse politie wist door een zeer gebrekkige communicatie tussen spoorwegpolitie, KLPD en het commandocentrum in Rotterdam niet hoe de situatie in de treinen was. In Rotterdam heerste ‘een negatief beeld’ over de aankomende treinen en de situatie in de stad zelf was grimmig.

Maar in werkelijkheid was het rustig in de treinen, alleen kwam dat bericht nooit bij de Rotterdamse autoriteiten. De Amsterdamse politie en de spoorwegpolitie meldden niets aan Rotterdam, en de politie daar vroeg niet om informatie. De systemen communiceerden niet met elkaar en mobieltjes bleken telkens in gesprek.

Vliegenthart: ‘Door de gebrekkige communicatie was de Rotterdamse politie belemmerd en onvoldoende geïnformeerd. Dat had in orde moeten zijn.’ Met de invoering van communicatiesysteem C2000 in oktober wordt dat opgelost, meende de Rotterdamse korpschef Meijboom woensdag.

Het Auditteam van Vliegenthart komt in het rapport ‘Een wissel met grote gevolgen’ tot twaalf aanbevelingen, die door Opstelten (de opdrachtgever van het onderzoek) werden overgenomen. Zo moeten bij de voorbereiding van risicowedstrijden voortaan scenario's worden opgesteld. Die zouden een plan moeten bevatten voor het versneld en vervroegd terugvervoeren van relschoppers. Ook moet de KNVB de clubs aanspreken op slecht gedrag van supporters en moet de fouillering van supporters verbeterd worden.

De KNVB neemt de aanbevelingen ter harte en gaat op korte termijn met Feyenoord en Ajax om de tafel zitten om te bekijken welke specifieke maatregelen nodig zijn om de duels tussen de ploegen zonder rellen te laten verlopen. ‘We hopen alleen dat ook de lokale autoriteiten aanschuiven. Je moet afspraken maken binnen de volledige keten. Anders gaat het mis. Dat heeft 17 april wel aangetoond’, aldus Bert van Oostveen, competitiemanager van de KNVB.

In totaal heeft justitie in Rotterdam tot nu toe ongeveer veertig relschoppers vervolgd. Er zijn voornamelijk werk-, taakstraffen en stadionverboden uitgesproken. In totaal zijn 123 mensen aangehouden, 83 van hen krijgen nog een dagvaarding thuis.

De politie plaatste na de rellen 250 foto's op internet in de hoop dat de relschoppers herkend en opgespoord konden worden. De aangehouden verdachten staan op in totaal 141 foto's; een aantal van hen wordt van meerdere feiten verdacht. Binnenkort komen nog eens 140 foto's van relschoppers op internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden