Rapport kraakt keuring voor WAO

De WAO-keuringen zijn zo slordig dat ze in strijd met de wet zijn. De werkwijze van zowel arbeidsdeskundigen als keuringsartsen is onder de maat en contra legem....

'Contra legem' is de juridische term waarmee in 1993 tijdens de parlementaire enquête naar de uitvoering van de sociale zekerheid de werkwijze van de sociale partners aan de kaak werd gesteld. De uitvoering is inmiddels in handen van de overheid maar de WAO-keuringen zijn nog steeds onder de maat. Bij de keuring bepaalt een arts wat de werknemer niet meer kan en de arbeidsdeskundige bepaalt welke functies hij nog wél kan vervullen. Het verschil in loon tussen het oude en het denkbare werk is bepalend voor de mate van arbeidsongeschiktheid en daarmee de hoogte van de uitkering.

Kokhuis presenteerde woensdag in Zoetermeer een rapport over de werkwijze van arbeidsdeskundigen. Zij gebruiken het computersysteem dat hen helpt bij het bepalen van de arbeidsongeschiktheid, slordig en ondoordacht. Bovendien baseren zij zich meestal op het rapport van de keuringsarts en zien de werknemer zelf niet. Het computersysteem wordt slordig gebruikt waardoor uitkeringen vaak te hoog zijn. Het vernietigende rapport volgt op een vergelijkbare rapportage uit mei 2000 over het werk van keuringsartsen.

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken heeft woensdag direct maatregelen aangekondigd om de werkwijze van arbeidsdeskundigen te verbeteren. Op het rapport over de verzekeringsartsen volgde geen actie. De Inspectie Werk en Inkomen, IWI, wijt dit aan het feit dat het IWI sinds januari onderdeel van het ministerie is. Twee jaar geleden was de inspectie nog onafhankelijk.

De vereniging van arbeidsdeskundigen is furieus over het rapport. Ze laakt de werkwijze van de onderzoekers. John van de Gevel, bestuurslid van de NVVA, wijst erop dat de functie van arbeidsdeskundige volledig is veranderd. 'Tien jaar geleden werd overlegd met werknemer en werkgever over mogelijke aanpassing van de werkplek. Nu ligt de nadruk volledig op gebruik van het computersysteem om functies te vinden die betrokkene nog kan vervullen', zegt Van de Gevel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden