Rapport-Hutton is eenzijdig gericht op BBC, maar toch zijn meer ontslagen nodig

De Britse pers is verdeeld over het rapport van Lord Hutton, waarin premier Tony Blair wordt vrijgepleit en vooral de BBC de gebeten hond is....

The Times

Het treurige verhaal dat zich rond de dood van David Kelly ontrolde, betrof eerder institutioneel falen dan persoonlijke kwaadaardigheid. (. . .) Institutioneel falen betekent echter niet dat mensen die het gezag uitoefenen van al hun verantwoordelijkheid kunnen worden ontslagen. Lord Hutton heeft de ingewikkelde en unieke omstandigheden onderkend waarin de strijd tussen de BBC en de regering uiteindelijk uit de hand liep. Het 'September Dossier' was een uitzonderlijk document en een buitengewone onderneming. Het was een poging, een alleszins redelijke, om het land inzage te geven in het soort bewijzen die Tony Blair ertoe brachten aan te nemen dat Saddam Hussein een bedreiging vormde (. . .). Alle deelnemers in de discussie over de inhoud van het dossier en de woordkeuze gingen zonder precedent of richtlijnen te werk. Het kon niet anders dan een experimentele onderneming zijn. (. . .)

Lord Hutton overwoog deze omstandigheid en besloot dat de invloed die door Downing Street op het September Dossier werd uitgeoefend niet onredelijk was. Hij is van mening dat het besluit om publiek te erkennen dat een ambtenaar (David Kelly, red) een niet toegestane ontmoeting met Andrew Gilligan (BBC-journalist, red) had gehad niet onfatsoenlijk was. (. . .) Dit betekent niet dat er door Whitehall (de ministeries) geen lessen kunnen worden getrokken. (. . .) Die zijn desalniettemin ondergeschikt als ze worden vergeleken met de bijtende kritiek van Lord Hutton op de BBC. (. . .) Een enkel ontslag is niet voldoende.

New York Times

Premier Tony Blair heeft een indrukwekkende demonstratie gegeven hoe goede stuurmanskunst kan samengaan met slimme politiek. Gisteren ontlastte een onafhankelijke onderzoekscommissie zijn beleid volledig en weerlegde aanklachten als zou kennis omtrent de Iraakse wapens zijn gemanipuleerd en regeringswetenschapper, David Kelly, dermate onder druk zijn gezet, dat hij zelfmoord pleegde. (. . .)

Blair moet door de overwinningen van deze week echter niet blind worden voor het feit dat het Britse publiek nog steeds niet blij is met de bezetting van Irak, wat wordt verergerd door zijn onkritische steun aan de dwaze Amerikaanse diplomatie vde oorlog en betrekking heeft op ernstiger falen van de inlichtingendienst, die de dreiging van Iraakse onconventionele wapens ernstig heeft overschat.

Dat de Britse regering niet heeft gelogen wil niet zeggen dat het aantoont dat de regering wijs of competent heeft gehandeld in deze kwestie. Nader onderzoek moet daarop antwoord geven. (. . .)

The Sun

Meer dan een halve eeuw had BBC News wereldwijd een reputatie van accuratesse, eerlijkheid en onpartijdigheid. Het was een bastion van journalistieke excellentie en integriteit.

Gavyn Davies, de bestuursvoorzitter, heeft de eer aan zichzelf gehouden en is vertrokken. (. . .)

Maar Davies' ontslag alleen zal niet genoeg zijn om het publieke vertrouwen in BBC News te herstellen. Noch zal het excuus van algemeen directeur Greg Dyke voldoende zijn.

Dyke en het hoofd van de afdeling Nieuws Richard Sambrook kunnen niet blijven zitten. Het is obsceen als de grootste bazen van de BBC zich proberen te verschuilen achter Gilligan. (. . .)

The Independent

Het rapport van Lord Hutton is merkwaardig onevenwichtig. (. . .) Wat buitengewoon is aan het rapport, is dat het helemaal is toegespitst op een instituut, de British Broadcasting Corporation. (. . .) Op ieder punt lijkt Lord Hutton de regering, de premier en Alastair Campbell het voordeel van de twijfel te gunnen. (. . .)

De kritiek die van belang is op het Hutton-rapport is daarom niet dat het eenzijdig is, maar dat het tamelijk arbitrair gericht is op kant van de zaak, ten nadele van niet alleen de vrijheid van de media maar ook die van goed bestuur. (. . .)

Zijn bevindingen kunnen het vertrouwen in de BBC ondermijnen, zonder dat er bruikbaar licht wordt geworpen op op het kritiekpunt achter de affaire-Kelly: het besluit om oorlog te gaan voeren.

The Daily Telegraph

(. . .) De bestuurders zijn moedig als ze de reputatie van de Corporation kunnen herstellen, anders kunnen de onderhandelingen een drastische wending nemen. Sommige ministers zullen geneigd zijn de onafhankelijkheid van de BBC te ondermijnen en onder controle te krijgen, wat helemaal de verkeerde aanpak zou zijn. Anderen, zoals de opkomende Labour backbencher Sion Simon in het Lagerhuis gisterem deed, zullen pleiten voor iets radicalers: privatisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden