Rapport: hulpverlening na crash Schinveld kwam te laat op gang

De hulpdiensten zijn niet adequaat genoeg in actie gekomen na de crash van een Amerikaans KC-135 tankvliegtuig op 13 januari vlak bij Schinveld....

ANP

Volgens dat rapport was de situatie direct na het ongeluk, dat de vier inzittenden het leven kostte, verwarrend. Niemand wist wat waar was neergestort. De eerste melding kwam op die woensdagavond om 20.44 uur binnen bij de regionale alarmcentrale in Gulpen.

Omdat aanvankelijk gedacht werd dat het toestel aan de Nederlandse kant van de grens was neergestort, had daar direct een rampenplan in werking gesteld moeten worden.

De regionale alarmcentrale (RAC) belde de burgemeester van Onderbanken volgens het rapport te laat. De burgemeester van Brunssum werd niet door de RAC, maar door de politie op de hoogte gesteld.

Een woordvoerder van de brandweer zei maandag in een reactie dat de eerste vier meldingen het neerstorten van een klein vliegtuig betroffen. Pas na tien minuten werd duidelijk dat het om een tankvliegtuig ging. Een kleine tien minuten daarna bleek dat het toestel aan de Duitse kant van de grens was neergestort. Daarom had het volgens de woordvoerder geen zin meer om de burgemeester van Onderbanken te bellen.

Uit het rapport blijkt dat de meldkamer van de politie niet beschikte over het Nederlandse rampenplan voor het geval een Awacs-vliegtuig zou neerstorten. Volgens de burgemeester van Onderbanken was ook de RAC niet van dat plan op de hoogte, maar een woordvoerder van de brandweer noemde dit onzin. 'In de eerste fase kwam het rampenplan niet in beeld omdat we meldingen kregen van een klein vliegtuig, dat was neergestort', aldus de zegsman.

Ook de NAVO-basis Geilenkirchen in Duitsland, waar het toestel vlakbij neerkwam, heeft zich volgens het rapport niet aan het protocol gehouden. De basis informeerde de alarmcentrale te laat over de crash.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden