Rapport: Het gaat niet goed met vrouwenrechten in Afghanistan

De vooruitgang wat betreft de vrouwenrechten in Afghanistan staat onder druk, nadat er in de afgelopen jaren juist veel was bereikt. Na 2014, als de internationale troepenmacht het Centraal-Aziatische land verlaat, dreigt een verdere verslechtering.

Twee Afghaanse meisjes nemen een foto met een mobiele telefoon van een stuk van het nationaal museum in Kabul.Beeld reuters

Daarvoor waarschuwt de non-gouvernementele organisatie Oxfam in het rapport 'A place at the table' (Een plaats aan tafel). Dat verschijnt vandaag, in de week waarin het tien jaar geleden is dat Operation Enduring Freedom begon. De operatie maakte een eind aan het schrikbewind van de radicaalislamitische Talibanbeweging in Afghanistan.

De Afghaanse regering en de internationale gemeenschap lijken anno 2011 meer belang te hechten aan vredesonderhandelingen en een snelle aftocht van buitenlandse militairen, dan aan de rechten van vrouwen in Afghanistan, constateren de opstellers van het rapport. Vrouwen vrezen een terugkeer naar de donkere dagen van het Talibanregime. Destijds was in feite sprake van een apartheidsstaat in Afghanistan, waarin vrouwen en meisjes zwaar werden gediscrimineerd. Vrouwen mochten zich niet in het openbaar vertonen zonder hun echtgenoot en meisjes hadden nauwelijks toegang tot onderwijs. Mishandeling van vrouwen en meisjes was schering en inslag.

School

In het afgelopen decennium is volgens Oxfam veel verbeterd. Nu gaan 2,7 miljoen meisjes naar school, tegen enkele duizenden toen de Taliban aan de macht waren (1996-2001). Dankzij quota zitten er nu 69 vrouwen in het parlement. Maar het aantal ministers, in 2004 nog drie, is gedaald naar 1 in 2011. En het percentage vrouwelijke ambtenaren nam tussen 2006 en 2010 af van 31 naar 18,5. Het aantal mishandelingen, gevallen van moorden uit eerwraak, kindhuwelijken en meisjeshandel neemt ook weer toe.

Bij de Afghanistanconferentie die in december in Duitsland wordt gehouden, is het van essentieel belang dat Afghaanse vrouwen tijdens alle overleggen aanwezig zijn en inspraak hebben, stelt Oxfam.

Een Afghaanse vrouw in boerka voor haar huis in Kabul, onder haar handen, versierd met henna.Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden