Rapport: groei van misdaad tot staan gebracht

De toename van de misdaad, begonnen in de jaren zestig, lijkt tot stilstand te zijn gekomen. Dit stelt een internationaal onderzoeksteam na een grootschalige enquête in Nederland en zestien andere geïndustrialiseerde landen....

Van onze verslaggever

Nederland hoort met Australië, Engeland, Wales en Zweden tot de landen met een relatief hoog misdaadniveau. Toch ligt volgens de onderzoekers de 'hoeveelheid geweld' in Nederland onder het internationale gemiddelde. Japan, Finland, Portugal en Noord-Ierland zijn de landen met de minste criminaliteit. Nederlanders maken zich overigens relatief weinig zorgen om misdaad.

Het onderzoek werd geleid door wetenschappers van de Universiteit Leiden, het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Veertigduizend burgers in zeventien landen werkten mee.

De Nederlandse politie scoort internationaal gezien slecht als het gaat om misdaadbestrijding en hulpvaardigheid. In Nederland is slechts 52 procent van de burgers te spreken over de misdaadbestrijding. In de Verenigde Staten en Canada is dat bijna 90 procent.

De politiekorpsen in de zestien andere landen scoren in de ogen van hun burgers beter dan de Nederlandse politie als het aankomt op hulpvaardigheid. In Nederland noemt slechts 43 procent van de burgers de politie hulpvaardig. In andere landen is dat gemiddeld 71 procent.

Het percentage Nederlanders dat aangeeft ten minste één maal slachtoffer te zijn geweest van diefstal, beroving, inbraak, geweld of een zedenmisdrijf is afgenomen, van 32 in 1995 naar 25 in 1999. Het aantal gewelddadige incidenten is de afgelopen jaren iets gedaald, van veertien naar 12,5 incidenten per honderd inwoners.

De Nederlandse politie heeft de Tweede Kamer deze week gevraagd om achtduizend extra agenten. Die moeten vooral meer gaan surveilleren. Duizend van de extra agenten zouden nodig zijn om de vergrijzing binnen de korpsen tegen te gaan. Volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris J. Kuiper is binnen tien jaar de helft van de agenten met pensioen.

De politiebonden reageren verdeeld op de roep om meer personeel. Extra geld moet vooral worden besteed aan positieverbetering van het huidige personeel, vindt De Nederlandse Politiebond (NPB). Vakorganisatie ACP denkt dat meer agenten de werkdruk kunnen verlichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden