Rapport Gelderse politie gewijzigd

De Tweede Kamer wil weten wat de commissaris van de koningin in Gelderland, Clemens Cornielje, in 2007 uit het onderzoek naar de misstanden in het politiekorps Gelderland-Midden heeft gehaald. De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft een eigen onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er veel licht zit tussen het concept en de uiteindelijke versie.

RECTIFICATIE RVG
In de Volkskrant en op onze website van 15 september 2009 is een artikel verschenen over de problemen bij het politiekorps Midden-Gelderland. Hierbij is de Rozendaalse Vastgoed Groep (RVG) genoemd. De beweringen en verdachtmakingen die wij over RVG hebben openbaar gemaakt met betrekking tot onroerend goed winst die zou zijn terechtgekomen bij de voetbalclub Vitesse via Herman Veenendaal van RVG en de mededeling dat de criminele inlichtingendienst CID onderzoek heeft gedaan naar vermeend witwassen binnen RVG, zijn ongefundeerd en daarmee onzorgvuldig en onrechtmatig jegens RVG.
Wij betreuren deze gang van zaken.

De Hoofdredactie
Cornielje rept bijvoorbeeld niet meer over het doorverkopen van het Ohra-gebouw in Arnhem. De politie verkocht het pand in 1998 voor 15,5 miljoen gulden aan de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG). Deze verkocht het binnen een half uur voor 18,5 miljoen gulden door aan de Berber Groep.
Ook legt Cornielje onvoldoende uit waarom een hoger bod van 17,5 miljoen werd afgeslagen ten gunste van de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG).
Uit het vakbondsonderzoek dat in samenvatting naar buiten is gebracht, maar dat in zijn volledige vorm in het bezit is van de Volkskrant, blijkt dat de korpsleiding buiten de makelaar om onderhandelde over de deal en dat de toenmalige korpschef Kees Bakker en zijn plaatsvervanger André de Vries de gelegenheid hebben gehad stukken op essentiële punten te wijzigen.
De zeven oud-rechercheurs die in opdracht van de vakbond anderhalf jaar onderzoek deden, vermoeden dat de snelle winst van 3 miljoen uit de doorverkoop terecht zijn gekomen bij de voetbalclub Vitesse. Een van de RVG-vastgoedmannen, ex-Vitesse-voetballer Herman Veenendaal, is een sponsor van de Arnhemse club. Korpschef Kees Bakker werd na zijn pensioen de voorzitter.
Cornielje vermeldt ook nergens dat er twijfels waren over de RVG. Er zou drugsgeld worden witgewassen. De criminele inlichtingendienst (CID) deed daar onderzoek naar, maar moest op gezag van de korpsleiding daarmee stoppen.
Cornielje vindt dat de vakbond geen nieuwe feiten boven water heeft gekregen en is verontwaardigd over de aantijgingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden