Rapport: Gaswinning Wadden schaadt milieu nauwelijks

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) stelt dat gaswinning onder de Waddenzee het milieu nauwelijks zal schaden. Dat staat in de milieu-effectrapportage (mer)....

Gaswinning onder de Waddenzee kan doorgaan, maar wel met de hand aan de kraan, aldus het rapport. Zo zal in de eerste jaren minder gas opgepompt worden dan mogelijk is.

De geplande gaswinning vanuit het Noord-Friese dorpje Moddergat moet met 1,6 miljard kubieke meter worden verminderd. Dat betekent dat de NAM niet op volle kracht, maar slechts op 65 procent van de capaciteit kan gaan winnen.

Ook mogen andere geplande gasboringen vanaf de wal pas jaren later dan gepland gaan draaien. Dit om te voorkomen dat te snel te veel gas naar boven wordt gepompt. Die langzame gaswinning moet voorkomen dat de bodem van in de Waddenzee al te snel gaat dalen.

De Waddenvereniging sprak woensdag meteen haar zorgen uit over de conclusies in de rapportage. ‘Want het blijkt dat er door de huidige winning vanaf Ameland wadplaten zijn verdwenen. We vinden dat erg, want dit type landschap is uniek in Nederland, aldus zegsman H. van Kersen van de vereniging.

Tweede Kamer en kabinet vonden eind 2004 gaswinning in de Waddenzee wel verantwoord na een rapportage van de commissie-Meijer over mogelijke gevolgen van economische activiteiten in de Waddenzee. De milieu-effectrapportage is onderdeel van de procedure om een vergunning voor gaswinning te verstrekken.

Het ministerie van Economische Zaken begint donderdag de inspraakprocedure. Volgens een woordvoerder van de NAM kan het rapport nauwelijks verrassingen bevatten. De NAM zegt voor de opstelling van het rapport ‘veel contact’ te hebben gehad met de milieubeweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden