Update

Rapport Chemie-Pack verschijnt begin volgende maand

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hoeft het afgebrande bedrijf Chemie-Pack niet meer tijd te geven om te reageren op het rapport naar de enorme chemische brand bij de onderneming op 5 januari vorig jaar. Het rapport verschijnt begin februari, zo heeft de rechter in Den Haag bepaald.

Werklui met beschermende kleding inspecteren het terrein van Chemie-Pack. Beeld ANP

De standaardtermijn om te reageren op een conceptrapport is vier weken. Chemie-Pack kreeg wegens de feestdagen een week uitstel. De deadline werd daarom vastgesteld op 10 januari. Chemie-Pack zegt meer tijd nodig te hebben voor een goede reactie.

Volgens de rechter is de reactietijd wettelijk vastgesteld om de gelegenheid te geven te reageren op feitelijke onjuistheden. Deze termijn is niet bedoeld voor een contra-expertise, die Chemie-Pack wil uitvoeren. De rechter: 'De conclusies van het onderzoek zijn de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad.' Overigens heeft de OVV Chemie-Pack toegezegd het bedrijf nog een week uitstel te geven, als het de rechtszaak zou verliezen, wat nu het geval is.
Chemie-Pack was op 9 punten ontevreden over de OVV en zijn rapport. De rechter heeft Chemie-Pack op alle punten ongelijk gegeven.

Onder de loep
Eén van de bezwaren ging erover dat de onderzoeksraad zich alleen maar op fouten van de bedrijfsleiding had gericht. Het optreden van hulpdiensten, in het bijzonder de brandweer, heeft de OVV ten onrechte buiten het onderzoek gehouden, aldus Chemie-Pack. De kortgedingrechter is het ermee eens dat de raad een completer beeld had kunnen schetsen van de brand en de bestrijding ervan, maar zegt tegelijk dat de OV niet verplicht was om de brandweer ook onder de loep te nemen. De rechter wijst op de grote vrijheid die de onderzoeksraad heeft bij de beslissing of er onderzoek naar een gebeurtenis wordt gedaan en op welke manier hij dat doet.

Dat het onderzoeksrapport wemelt van de fouten, zoals Chemie-Pack betoogde, is volgens de rechter vooralsnog niet gebleken. Bovendien krijgt de directie van het bedrijf de tijd om te reageren op feitelijke onjuistheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.