Rapport Binnenlandse Zaken: PVV ‘nieuw rechts radicaal’

De PVV van Geert Wilders kan worden bestempeld als ‘nieuw rechts radicaal’. De partij richt zich op ‘het eigene’, heeft een afkeer van ‘het vreemde’ en politieke tegenstanders en hangt naar het autoritaire.

Dat concludeert het rapport Polarisatie en radicalisering in Nederland, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd en woensdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In een begeleidende brief schrijft minister Ter Horst dat de ‘verantwoordelijkheid voor de inhoud van het rapport geheel bij de onderzoekers’ ligt. Verder rept zij met geen woord over de inhoud.

Eind vorig jaar ontstond ophef over het rapport toen de Volkskrant meldde dat Binnenlandse Zaken conclusies over de PVV wilde afzwakken. De kwalificatie extreem-rechts lag politiek gevoelig.

Het rapport bevat veel onzin, reageert Wilders. Dat de onderzoekers stellen dat zijn uitingen ‘een in strafrechtelijk opzicht discriminatoir karakter lijken te hebben’, betitelt de PVV-leider als het ergste, omdat hij momenteel wordt vervolgd wegens onder andere haatzaaien. Wilders noemt het ‘slecht en vilein’ dat Ter Horst niet expliciet afstand neemt van de kwalificaties over de PVV. ‘Samen met het momentum is dat regelrechte beïnvloeding van de procesgang.’

Merkwaardig

Tweede-Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) noemt de reactie van het kabinet is merkwaardig. ‘Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Binnenlandse Zaken, maar meteen in de eerste alinea van haar brief legt minister Ter Horst de verantwoordelijkheid geheel bij de onderzoekers.’

‘Ik val niet van mijn stoel’, zegt Pierre Heijnen, Kamerlid van de PvdA. ‘Niet enig weldenkend mens zal het oneens zijn met de stelling dat radicale opvattingen zouden kunnen leiden tot polarisatie in de samenleving.'

Geert Wilders (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden