Rapport adviseur Boer & Croon valt slecht bij persbureau 'ANP-redactie moet eenderde kleiner'

Bij de redactie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) moeten 56 van de 176 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat staat in het rapport De blik op het nieuws van organisatie- en adviesbureau Boer & Croon....

NOEL VAN BEMMEL; HARRY VAN GELDER

Van onze verslaggevers

Noël van Bemmel

Harry van Gelder

AMSTERDAM

Boer & Croon concludeert dat het huidige ANP niet meer aansluit bij de wensen van de afnemers. De NOS heeft meer behoefte aan korte snelle nieuwsberichten en niet aan lange analyses. Hetzelfde geldt voor PCM, uitgever van ondermeer de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze willen daar in de toekomst niet meer voor betalen. De NOS en PCM zijn goed voor bijna een derde van de inkomsten van het ANP.

De aanbevelingen van het adviesbureau zijn keihard aangekomen bij het ANP. Directeur B. Q. Voors wil 'enige afstand nemen' van het genoemde aantal. Hoofdredacteur P. Gaanderse acht het banenverlies 'onacceptabel hoog'. Hij is ontevreden over de kwaliteit van het rapport. 'Het ANP moet veranderen. Dat is juist, maar daarvoor hebben wij Boer & Croon niet nodig.'

Gaanderse heeft een eigen plan ontwikkeld en heeft daarvoor de steun van de redactie. Maar ook daarin moeten zeker 'enkele tientallen arbeidsplaatsen verdwijnen'. Hij denkt miljoenen te bezuinigingen door de redacties in Den Haag en Amsterdam samen te voegen in een nieuw goedkoper kantoor en de kosten van leveranciers als persbureau Reuter en de PTT te verlagen.

Binnen drie maanden denkt Gaanderse een snellere en effectievere nieuwsredactie gereed te

hebben, die rond de klok moet gaan werken. Met name de NOS klaagt dat de stroom nieuwsberichten van het ANP 's ochtends te langzaam op gang komt.

Het rapport van Boer & Croon is donderdag aan de directie en de redactie aangeboden. Ook de ondernemingsraad en de redactieraad van het ANP vinden het plan onaanvaardbaar. 'We denken niet dat we beter en sneller kunnen werken met zestig man minder', zegt voorzitter R. Hartog van de redactieraad. Volgens Hartog steunt de redactie Gaanderse als deze de bezuinigingen kan beperken tot ongeveer vier mijoen gulden en twintig ontslagen.

Boer & Croon gaan veel verder dan het personeel en hoofdredactie wil. 'Alleen drastische aanpassing van de huidige organisatie en werkwijze kan de continuïteit van het ANP waarborgen', aldus het rapport.

Volgens Boer & Croon kan het ANP met een kleinere organisatie beter inspelen op de wensen van de klanten. Het bureau vindt dat het ANP zijn traditionele sterke positie als nieuwsgaarder deels heeft verloren. De reorganisatie moet daarom leiden tot een persbureau dat meer is gericht op nieuwsgaring en snelle berichtgeving. Kern moet een nieuwsredactie worden, die harder en sneller moet werken. Volgens Boer en Croon produceert de meest productieve helft van de journalisten 60 procent meer dan de minst productieve helft. Ook vindt het bureau dat er betere journalisten moeten worden aangetrokken, waardoor de eindredactie kan worden ingekrompen en sneller kan werken. Nu moet 75 procent van de berichten worden herschreven en zijn de eindredacteuren een kwart van de tijd bezig met het verwerken van schrijfsels van 10 procent van de redacteuren.

Boer & Croon hekelen ook de organisatie van het ANP. Die heeft geleid tot 'vorming van allerlei prins- en hertogdommen.' Ook signaleerde het adviesbureau weinig vertrouwen in het management. De huidige ellende bij het ANP wordt door de medewerkers vooral aan de top geweten. En die weet niet waar het naar toe moet.

Boer en Croon signaleerde binnen de hoofdredactie van het ANP onenigheid over het te voeren beleid. Volgens het organisatiebureau heeft dat geleid tot 'twee kampen, zowel op chefsniveau als medewerkersniveau'.

De leiding van het ANP heeft aangekondigd dat een definitief reorganisatieplan volgende week aan de Raad van Beheer zal worden voorgelegd. De Raad neemt op 2 mei een beslissing over de toekomst van het persbureau.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden