Rapper Boef veroordeeld tot taakstraf na beledigen van agenten

De politierechter in Breda heeft de 23-jarige Tilburger Sofiane B, beter bekend als rapper Boef, woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk) voor het beledigen van twee politieagenten en het negeren van een gedragsaanwijzing van de officier van justitie.

Rapper Boef (midden) komt aan bij de rechtbank Beeld anp
Rapper Boef (midden) komt aan bij de rechtbankBeeld anp

Volgens de rechter heeft de rapper/vlogger zich in een filmpje op internet onnodig grievend en denigrerend uitgelaten over de agenten. Omdat hij als vlogger een grote jeugdige aanhang heeft, had hij zich meer bewust moeten zijn van de voorbeeldfunctie die hij heeft, aldus de rechter.

B. zelf, die zich in de warme rechtszaal voortdurend probeerde te verschuilen achter zijn capuchon met bontkraag ('vanwege de media'), vond dat de betwiste uitingen vallen onder de noemer 'artistieke vrijheid'. Hij is een artiest en zijn volgers op internet vinden zijn opmerkingen grappig, beweerde hij. 'Die vlogs zijn kunst', aldus B. 'Hans Teeuwen kan het koningshuis ook beledigen.'

De politierechter ziet de beledigingen (zoals: 'ik neuk jouw dochter') echter geenszins als vorm van artistieke expressie. De beledigingen zijn onnodig kwetsend en dienen geen enkel doel - hij toont weinig respect voor de overheid, aldus de rechter.

Hij moet ook een schadevergoeding van 150 euro betalen aan één van de agenten, die een dochtertje van 6 heeft. B. zei tijdens de zitting dat zijn opmerkingen in het algemeen tegen de politie gericht waren, niet tegen de agenten persoonlijk: 'Ik ben toch geen pedofiel?' Zijn advocaat pleitte voor integrale vrijspraak.

De officier van justitie noemde hem 'een treitervlogger' die herhaaldelijk de politie lastig valt en belachelijk maakt. Zij had een taakstraf van 100 uur geëist plus een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Maar dat vond de rechter te zwaar, mede omdat de verdachte had beloofd voortaan wat positiever te vloggen.

Lees ook:

Interview met Boef: 'Nederland zou ook trots op mij kunnen zijn.'

Jongeren met stokken op straat in Tilburg na vloggersruzie, rapper Boef opgepakt.

Opruiing

Deze rechtszaak vloeide voort uit een andere verdenking tegen B., die nog door justitie wordt onderzocht. Hij zat in september namelijk vier dagen vast op verdenking van opruiing: hij zou zijn aanhang hebben opgeroepen tot een confrontatie met de rivaliserende rapper Para Soma.

Tijdens het verhoor over de mogelijke opruiing liet de verdachte zich beledigend uit tegenover de twee agenten die hem verhoorden. Hij kondigde ook aan daarover een filmpje op internet te zetten. Dat deed hij al een uur na zijn vrijlating. 'Deze flikkers laten me onschuldig zo lang vastzitten', zei de vlogger. En: 'Ik heb tegen de recherche gezegd: ik neuk jouw dochter. Dat is ook zo, ik neuk haar.' En: 'Fuck jullie, ik heb alleen maar meer haat gekregen.

'De twee agenten voelden zich persoonlijk beledigd en deden aangifte. Bij zijn vrijlating legde de officier van justitie de rapper/vlogger ook een gedragsaanwijzing op. Zo mocht hij de politie in Tilburg niet meer filmen en moest hij zich op bepaalde tijden melden op het politiebureau. Al enige dagen na zijn vrijlating overtrad hij deze laatste regel. Volgens B. kwam dat omdat een optreden in Kerkrade was uitgelopen en hij op de snelweg was aangehouden door de politie. B: 'Ik racete terug, met 180 kilometer per uur, maar werd aan de kant gezet wegens een snelheidsovertreding.'

Volgens hem wordt hij bijna elke dag aangehouden door de politie. 'Ik word in het algemeen slecht behandeld door de politie', zei de Tilburger van Frans-Algerijnse afkomst. Dat is ook de reden waarom hij zich soms 'niet zo netjes' of 'een beetje grof' uitlaat over de politie. In 2010 werd hij als tiener veroordeeld tot een celstraf wegens afpersing en diefstal met geweld. Twee jaar later moest hij opnieuw de cel in wegens afpersing. Ook is hij veroordeeld voor autorijden zonder rijbewijs.

Buiten de rechtszaal wilde rapper Boef geen pers te woord staan: 'Je kan me alleen interviewen tegen betaling.' De uitspraak van de rechter wachtte hij niet af. 'Ik moet naar de studio in Friesland', zei de verdachte, waarna hij voor het oog van de camera's nog dieper in zijn bontkraag kroop en de auto van zijn advocaat indook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden