NieuwsAkwasi

Rapper Akwasi beraadt zich op rol binnen Omroep Zwart na ‘misgelopen’ interview

Rapper Akwasi gaat zich beraden op zijn rol binnen Omroep Zwart. Dat heeft de initiatiefnemer van de nieuwe publieke omroep gezegd op Instagram, nadat de EO bekend had gemaakt dat Akwasi een maand geleden een interview met het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag had afgebroken. Hij wilde niet over zijn veelbesproken speech op de Dam spreken.

Redactie
Rapper Akwasi. Beeld ANP
Rapper Akwasi.Beeld ANP

Akwasi pakte laptops van de makers af en dwong hen de opname van het gesprek te wissen, zo maakte de EO vrijdag bekend. ‘Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten’, zegt Akwasi vandaag op Instagram. ‘Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep Zwart zal zijn. Voorlopig zal ik zwijgen.’

Akwasi is samen met filmmaker Gianni Grot initiatiefnemer van de nieuwe omroep, die wil bijdragen aan een diverser medialandschap.

Black Lives Matter-demonstratie

Dit is de Dag wilde op 28 december met Akwasi praten over het afgelopen jaar. De muzikant wilde meewerken en wist dat ook de Black Lives Matter-demonstratie aan bod zou komen op voorwaarde dat het niet ‘tergend lang’ zou zijn, aldus de omroep. Toen het moment uiteindelijk werd besproken, kapte Akwasi na enkele vragen over de speech het interview af.

Presentator Hans van der Steeg vroeg hem of hij de woorden over het ‘trappen van zwarte piet’ vooraf had ingestudeerd. ‘Wil je deze kant opgaan?’, vroeg Akwasi vervolgens, waarna er discussie ontstond. Akwasi raakte geirriteerd en gaf te kennen dat hij wilde dat de opname gewist werd. ‘Anders heb je een probleem met mij’, aldus Akwasi.

‘Op dat moment trekt Akwasi alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapt hem dicht en neemt de laptop onder zijn arm mee. Hierdoor stopt de opname. Daarna pakt hij ook de laptop van Van der Steeg’, schrijft de EO in een verklaring. De makers probeerden de muzikant daarna te overtuigen het interview af te maken, maar Akwasi wilde niet meer.

Toch online

Hij geeft de meegenomen laptops pas terug als het opgenomen gesprek gewist is. Van der Steeg gaat onder druk akkoord, aldus de omroep. Omdat hij ook een back-up had, is het gesprek nu toch online gezet.

‘Er is lang nagedacht over de vraag of we de opname wel of niet moesten uitzenden’, zegt eindredacteur Jan Pieter Kos. ‘Er zitten veel kanten aan deze zaak waardoor we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Maar dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en ze vervolgens te dwingen materiaal te verwijderen, is voor ons dé kernreden geweest dit gesprek toch uit te zenden.’

Akwasi heeft afgelopen week schriftelijk en mondeling excuses aangeboden aan de makers van Dit is de Dag, aldus de EO. De omroep zegt geen aangifte te doen. ‘Wat ons betreft is de zaak met het publiceren van ons verhaal nu afgerond. We wilden de journalistieke weg bewandelen’, aldus een woordvoerder.

Kwalijk en bedreigend

Journalistenvakbond NVJ noemt het gedrag van Akwasi ‘ronduit kwalijk en bedreigend’. ‘Journalisten moeten in vrijheid en ongehinderd hun werk kunnen doen’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning in een verklaring die door de EO online gezet is. ‘Zeker een publieke figuur als Akwasi zou zich hiervan terdege bewust moeten zijn.’

De EO liet zich adviseren door de NVJ of ze het afgebroken interview met Akwasi alsnog moesten publiceren. ‘De interviewer is naar onze mening volstrekt gerechtigd om het interview uit te zenden, nu zijn belofte om het materiaal te wissen onder dreiging van het niet teruggeven van de laptop is gedaan. Een dergelijke intimidatie is ronduit kwalijk en bedreigend jegens de betrokken journalist’, aldus Bruning. ‘Een onder een bedreiging geuite belofte is niet rechtsgeldig, dus de interviewer/journalist is in onze optiek volstrekt gerechtigd om het opgenomen materiaal alsnog te gebruiken en het (afgebroken) interview alsnog uit te zenden.’

Ook interessant

Akwasi en advocaat Natacha Harlequin gaan met elkaar in gesprek over de strijd tegen racisme
Na de demonstratie op de Dam in Amsterdam bleken Akwasi en Natacha Harlequin aan tafel bij talkshow M verschillend te denken over de aanpak van racisme. Ze gingen het gesprek nogmaals aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden