Rappen en housen van Sinterklaas-opwinding

Zelfs sinterklaasliedjes zijn niet veilig voor de invloed van de nederrap van Ali B. en Lange Frans. Voor de rest was de intocht aan de Waal klassiek: een paard-en-wagen, een harmonie, en veel ongelovigen die weer geloofden, voor even....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Hoofdpiet, regelpiet, zorgpiet, de danspieten. Ze zijn er allemaal in café De Twee Linden waar 350 kinderen tussen 4 en 7 jaar Sinterklaas welkom heten in Beneden-Leeuwen.

Ook kompaspiet, kokpiet, paardenpiet zijn erbij. Net als computerpiet en veiligheidspiet, want de goedheilig man gaat met zijn tijd mee. Dat geldt ook voor het repertoire van de plaatjespiet. Zie ginds komt de stoomboot wordt al lang niet meer door een kinderkoor gezongen. De kinderen van de basisscholen de Leeuwenkuil en de Wijzer dansen op de maat de nieuwe houseversies van oude sinterklaastoppers mee.

Noa van Bergen, net 5 jaar geworden, is een van de vele kinderen in de zaal die Sinterklaas al aan de havenkade in Beneden-Leeuwen een hartelijk welkom heette. De dijk voor het kleine haventje aan de waal, waar enkele vrachtboten liggen te wachten, staat afgeladen vol als de sint en zijn pieten omstreeks half een aanmeren. ‘Pakjesboot 12’, leest haar broertje Milan de tekst voor op de boot van de sint. Milan is al 8 en kent het Spaanse geheim al wel, toch maakt een opwinding zich van van hem meester, zoals maar een keer per jaar.

Als de pieten, voorafgegaan door de harmonie KW III Beneden Leeuwen, de sint en burgemeester Steenkamp naar de klaar staande open paard-en-wagen begeleiden, aan iedereen pepernoten uitdelend en vergezeld van een strenge boodschap, is Milan weer even net zo gelovig als zijn zusje Noa. Gulzige kinderhandjes grijpen zoveel als ze kunnen, al is een enkeling zo overdonderd dat bijna al het gekregen snoepgoed op straat terechtkomt.

Sinterklaas werkte dit weekeinde een druk programma af. Bij zijn aankomst zaterdagmiddag in Sneek ontving hij zelf een cadeautje. Uit de handen van burgemeester Brok kreeg hij het eerste exemplaar van Het Gouden Boek van Sinterklaas, een bundeling van vijftig jaar traditie, aankomsten, stoomboten en witte paarden.

Maar veel tijd om te lezen heeft de goedheilig man niet. De sint deed na zijn officiële aankomst in Sneek nog dezelfde dag plaatsen als Almere, Arnhem, Hoofddorp, Maastricht, Rotterdam, Scheveningen en Utrecht aan. Ook zondag was zijn agenda overvol. Om nog een beetje energie over te houden worden plaatsen als Amsterdam, Delft, Zutphen en Zierikzee pas volgend weekeinde aangedaan.

Ondanks al die drukte en een probleem met de bootpieten, die door een overdosis aan droompepernoten in een diepe slaap waren gevallen waardoor de bezorging van de cadeautjes vertraging dreigde op te lopen, zat de stemming er in Beneden-Leeuwen goed in.

Geholpen door plaatjespiet die geïnspireerd door Ali B. en Lange Frans de tekst van Zwarte Piet die ging fietsen al rappend ten gehore bracht, werd het dak bijna van de feestzaal geschreeuwd. De organisatoren van de in 1983 opgerichte Stichting Intocht Sint Nicolaas Beneden- Leeuwen waren tevreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden