Rapmuziek en politie is water en vuur

Fuck the police is een klassieker onder rapteksten, die door een brede generatie hiphoppers wordt gemythologiseerd. De tekst staat voor protest tegen de gevestigde orde in het algemeen, en raciale misstanden in het bijzonder....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Zanger Clyde Lowell van rapband De Spookrijders scandeerde de leus afgelopen zaterdag na een optreden in Amsterdam-West, toen het - overwegend zwarte - publiek met de politie op de vuist ging. De politie vond de tekst opruiend, en overweegt De Spookrijders aan te klagen.

'Het openbaar gezag begrijpt niets van de inner city youth', zegt hoofdredacteur Auke van der Hoek van Art.12, de grootste Nederlandse Internetpagina over hiphop. 'Hoe vaak worden mensen aangeklaagd die I shot the sheriff van Bob Marley zingen?'

Nooit. Rapmuziek en de politie verhouden zich tot elkaar als water tot vuur - meer dan in het verleden bij reggae, ska, skunk of rock 'n roll het geval was. Rap is een uitingsvorm van de hiphopcultuur, die een bindmiddel vormt voor jongeren die houvast zoeken, zich willen identificeren met gelijkgestemden. Vooral onder de tweede generatie allochtonen heeft hiphop een breed draagvlak.

Door De Spookrijders aan te klagen, blijkt dat de politie niets van deze cultuur begrijpt, zegt Van der Hoek. 'Fuck the police betekent niet dat je agenten moet aanvallen. Het is gewoon een leus, een symbool dat ons bindt. Als je dat niet weet, sta je als politie ver van de jeugd die tegenwoordig het straatbeeld bepaalt.'

Hiphop verkoopt geen mooie woorden, het wil niet netjes zijn. Integendeel. De meeste teksten staan bol van scheldwoorden, pornografische uitdrukkingen en metaforen over geweld. Opvallend is dat alleen rapteksten die tegen de politie ageren, tot dusver kritiek ontvingen. Voor hiphoppers is dat hét bewijs dat de politie alleen optreedt als het in haar eigen belang is.

De tekst Fuck the police is geïntroduceerd door de Amerikaanse hiphoppers NWA (Niggers With Attitude), die daarvoor tijdens optredens elke politiebescherming moesten ontberen. Gevolg was dat verzekeraars niet meer garant wilden staan, sponsors niet met geld over de brug kwamen en de toernee voor hun cd Straight out of Compton moest worden afgelast. Voor de Franse vertaling Nique la police werden de rappers Jerome Ebella en Gilles Duarte, alias 'Kool Shen en Joey Starr' van NTM (Nique Ta Mère), op 23 juni 1997 veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf en een boete van 25 duizend francs.

Rapper Ice-T uit Los Angeles is door de Amerikaanse politie aangeklaagd voor het nummer Cop Killer op zijn debuutalbum. De cd's werden uit de handel genomen en vernietigd, Ice-T lanceerde een nieuwe schijf met de titel Freedom of speech, waarmee hij de discussie over het toelaatbare in rap wereldwijd maakte.

Gevolg was dat Tipper Gore, de vrouw van vice-president Al Gore, platenlabel Warner Bros aanklaagde en een systeem van waarschuwende stickers introduceerde, die ouders moesten attenderen op de opruiende teksten.

Met het conflict tussen de Amsterdamse politie en De Spookrijders is nu ook in Nederland een discussie losgebarsten. 'Het is een hetze', zegt Spookrijders-zanger Cliften Nille.

'In de grote steden zie je steeds meer etnische gettovorming', zegt hiphopkenner Kees de Koning. 'Hiphop verzet zich daartegen. Rap is een emotie, een overkoepelende stem van de gesegregeerde jeugd. Voor de jongeren van nu is rap een heel machtig wapen om te communiceren met gelijkgestemden. Er gaat alleen een dreiging van uit voor wie zich aangesproken voelt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden