Ranglijst

De teneur van het artikel 'Ranglijstjes slaan nergens op' (Forum, 31 mei) is weliswaar juist, maar niet omdat absolute termen tellen....

Amsterdam Jan Herman Hendriks

Er is juist een andere reden aan te wijzen: alles is immers relatief. Absolute termen zeggen niets, alleen door te vergelijken kan worden bepaald of iets goed of slecht is. Neem als voorbeeld armoede. In Nederland heerst een andere armoede dan in een derde wereldland. Afgezien van een verdwaalde psychotische heroi ¿ neverslaafde gaan hier geen mensen dood door honger. Wel in Argentinië lees ik een paar pagina's verder! Dus zo geredeneerd is er in Nederland een stuk minder armoede en misschien wel helemaal geen armoede. Er zijn immers landen waar nog meer armen voorkomen dan in Argentinië. Maar dit leidt er niet toe dat we in Nederland kunnen stellen dat er geen armoede is. Armoede is namelijk relatief. Door vergelijken – een ranglijstje van inkomens – bepalen we dat er ook in Nederland armen zijn. Leven zonder tv, koelkast, wasmachine of fiets gaat het hier niet meer. Dat vindt zelfs de sociale dienst, er is een mogelijkheid op bijzondere bijstand als één van die zaken kapot gaat. En dit geldt net zo voor de economie, het kennisniveau of de politieke situatie van een land. Ranglijstjes op zichzelf slaan inhoudelijk nergens op, maar dienen wel degelijk een doel. Want zij die in de ranglijstjes onderaan staan, worden gestimuleerd om hun positie te verbeteren. Ranglijstjes bieden zo hoop, veroorzaken initiatief en leveren vooruitgang op in plaats van dat men zich er in berust, met apathie en stagnatie tot gevolg!

Ranglijstjes zijn bij uitstek een manier om prioriteiten te stellen, dus politiek te bedrijven, zaken te doen en geldstromen te sturen. Daar hoef je het niet mee eens te zijn! Het is dus niet het ranglijstje, maar de mening van de redacteurendie bepaalt of het ergens op slaat!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden