Ranglijst toont duurzaamheid energiebedrijf

Van de grote energiebedrijven is Eneco de duurzaamste producent. Essent/RWE is juist de minst groene aanbieder van stroom. Twee kleine stroombedrijven met windmolens zijn de beste keuze voor milieubewuste consumenten, zo blijkt uit een ranglijst die is opgesteld door vier milieugroepen, de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis.

AMSTERDAM - Voor de ranglijst zijn 29 bedrijven vergeleken die stroom verkopen aan particuliere klanten. 'Consumenten kunnen hierdoor een weloverwogen keuze maken voor een energieleverancier', aldus de organisaties. Voor de waardering tellen productie, levering en inkoop van stroom even zwaar als (lopende) investeringen in stroomopwekking.

De meeste energiebedrijven op de Nederlandse markt handelen in andermans stroom; slechts elf bedrijven wekken daadwerkelijk elektriciteit op. Van hen halen er slechts zes een voldoende voor duurzaamheid. Dat zijn Raedthuys, Windunie, HVC Energie, Eneco, Dong en Greenchoice.

Van de zeven producenten die internationaal opereren, haalden er slechts twee een voldoende: Eneco en het Deense Dong. Dat laatste bedrijf heeft zich inmiddels teruggetrokken uit Nederland. De minst duurzame stroomleverancier is Atoomstroom. Die bedient de nichemarkt van klanten die alleen kernenergie willen hebben.

Energiebedrijven verdienen de meeste punten voor stroom uit wind, zon en kleinschalige waterkracht. Stroom uit grote buitenlandse waterkrachtcentrales, zoals die in Noorwegen, geldt als middelmatig duurzaam, evenals die uit centrales op gas en biomassa. De laagste waardering geldt voor kolen, het bijstoken van biomassa in kolencentrales en voor kernenergie.

Voor de ranglijst hebben de milieugroepen hun bezwaren tegen 'sjoemelstroom' even opzij gezet. Veel groene stroom in Nederland is alleen duurzaam op papier, omdat het wordt vergroend door goedkope 'certificaten van oorsprong' uit landen met grootschalige waterkracht.

In december kwam de rijksoverheid in opspraak toen bleek dat het haar eigen stroomgebruik voornamelijk vergroent met certificaten uit Noorwegen die geen enkel effect hebben op de totale productie van groene stroom.

De vooral Noorse certificaten zijn wettelijk toegestaan, maar omstreden omdat ze stroom verhandelen die hoe dan ook zou worden opgewekt - en die dus geen watt extra aan duurzame energie oplevert. De afweging van factoren voor de lijst was niet perfect, zegt een woordvoerder van Natuur en Milieu, maar zo al ingewikkeld genoeg.

Samen met Greenpeace, Hivos en Wise gebruikt de milieuorganisatie de ranglijst vanaf vandaag voor een overstapcampagne, om consumenten te stimuleren stroom te gaan afnemen bij een van de zes koplopers.

Die koplopers danken hun hoge positie vooral aan de investeringen in duurzame energie sinds 2010. Het tegendeel van investeren, zoals het sluiten van centrales, telt ook mee voor de positie op de lijst. In de onderzoeksperiode is vooral geïnvesteerd in gascentrales, op grote afstand gevolgd door kolencentrales en windmolens. Aangekondigde sluitingen betroffen met name kolen-, kern- en gascentrales.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden