Randstad wint gevecht om verdeling afval

De provincies in de Randstad zijn de winnaars geworden in het compromis over het afvalbeleid voor volgend jaar, dat woensdag is afgesproken in het Afval Overleg Orgaan (AOO)....

Van onze verslaggever

Piet van Seeters

UTRECHT/DEN HAAG

Daarmee is gegarandeerd dat de ovens in de Randstad volgend jaar op volledige capaciteit kunnen draaien. Ook de twee ovens in Gelderland krijgen extra afval: 25 duizend ton uit de vier noordelijke provincies.

Het akkoord houdt in dat stortplaatsen in Brabant en Limburg volgend jaar ongeveer 45 miljoen gulden minder inkomsten hebben, omdat het afval uit het Zuiden dan in de Randstad wordt verbrand.

Het akkoord werd mogelijk doordat de twaalf provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), het na flinke ruzies dinsdagavond eens werden over een tussenoplossing die voor de andere partijen in het AOO (rijk, gemeenten, werkgevers en afvalverwerkers) aanvaardbaar bleek.

Het formele uitgangspunt van het afvalbeleid - de regionale zelfvoorziening - blijft volgens de provincies overeind. Wel is afgesproken dat de vier afvalregio's twee aan twee intensief gaan samenwerken: het Noorden met Gelderland en het Zuiden met de Randstad.

Maar andere partijen onderstreepten woensdag dat de regionale verdeling van afval heeft moeten wijken voor een landelijke planning. Zo zei P. de Jongh, plaatsvervangend directeur-generaal voor milieu van VROM, woensdagmiddag op een congres van de Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV), dat de centrale, landelijke sturing met ingang van 1 januari een feit is.

Onderdeel van het AOO-akkoord is dat er vanaf 1 januari in heel Nederland een stortverbod geldt voor brandbaar huishoudelijk en bedrijfsafval. Provincies kunnen daarvan alleen ontheffing verlenen, wanneer de minister van VROM daartegen geen bezwaar heeft. Daarmee is een essentiële bevoegdheid overgeheveld van de provincies naar het rijk.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het akkoord in het AOO niet ver genoeg gaat. De VNG is, net als de werkgevers en de VVAV, voorstander van een landelijk beleid, waarin heel Nederland wordt gezien als één regio. Maar de VNG kan, volgens hoofddirecteur K. de Vries, met het akkoord leven omdat het een stap is in de goede richting.

Volgens de VNG is het belangrijkste probleem, de overcapaciteit van de afvalovens, voor 1996 opgelost. Nu moet er vervolgens een oplossing worden gezocht voor stortplaatsen, met name in Brabant, die in financiële problemen komen doordat ze volgend jaar 270 duizend ton afval aan hun neus zien voorbijgaan.

De Brabantse gedeputeerde L. Verheyen heeft met het compromis ingestemd, omdat hij mogelijkheden ziet financiële compensatie te krijgen voor de Brabantse stortplaatsen uit de prijs die hij met de afvalovens in de Randstad kan afspreken. Volgend jaar geldt in Brabant een storttarief van 170 gulden per ton. Er zijn ovens in de Randstad die het afval voor een lagere prijs verbranden.

Dat schept mogelijkheden om de Brabantse stortplaatsen enige compensatie te bieden. Niettemin bestaat de mogelijkheid dat de burgers in het zuiden door dit akkoord een hogere afvalheffing moeten betalen.

De regio Twente is de dans ontsprongen. Er gaat volgend jaar geen afval uit Twente naar de Randstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden