Randstad wil apart merk voor dure uitzendkrachten

Het imago en de formule van Randstad maken het voor het uitzendconcern moeilijk aan de bovenkant (automatiseerders) en onderkant (productiewerk) van de markt fors te groeien....

Van onze verslaggever

Onderaan de uitzendmarkt woedt een prijzenslag. De formule van Randstad is daar niet voor geschikt, aldus Zwarts. Om grote groepen productiewerkers te kunnen leveren, wil Randstad onder een nieuwe noemer gaan opereren. Het bedrijf denkt zo werkgevers over de streep te trekken die nu voor grootschalige projecten niet aan Randstad denken.

Ook voor hoog opgeleid en gespecialiseerd personeel denkt het concern aan een apart label. Deze groep ziet Randstad meer als een bureau voor secretaresses. Zo overweegt Randstad Interim Kader, dat academici en hbo'ers met minimaal twee jaar werkervaring detacheert, een andere naam. Deze werkmaatschappij concurreert niet uitsluitend met andere uitzendbureaus, maar ook met PriceWaterhouseCoopers en Moret Ernst & Young.

Directeur Zwarts is tevreden over 1998, het vijfde recordjaar op een rij voor Randstad. 'Het was het jaar van de grote sprong voorwaarts. We hebben een verschuiving gemaakt naar de segmenten waar hogere uurtarieven berekend worden, en acquisties worden gedaan die bijdragen aan de hogere bruto winst.' In november nam Randstad voor ruim 1,6 miljard gulden het Amerikaanse Strategic Solutions over. Ook kocht Randstad het Zwitserse Life & Work.

Randstad wil minder afhankelijk worden van de Nederlandse uitzendmarkt, waar het een marktaandeel van ruim 40 procent heeft en de helft van de omzet wordt verdiend. Het concern richt zich op de Europese Unie, Zwitserland en Noord-Amerika. Na Adecco en Manpower is Randstad de nummer drie in de wereld.

Begin dit jaar kocht Randstad Time Power, waarmee het uitzendconcern uit Diemen in één klap marktleider werd op de nog prille Duitse uitzendmarkt. Zwarts is optimistisch over de groeipotenties op die markt: 'Als je zou aannemen dat de liefde voor het poldermodel van de regering-Schröder ook omgezet wordt in daden, dan wordt de koek in Duitsland nog aanzienlijk groter.' Voor zijn benoeming tot bondskanselier heeft Schröder zich bij Randstad de finesses van de Nederlandse uitzendmarkt laten uitleggen.

Vanaf nu zal Randstad in Duitsland op eigen kracht moeten gaan groeien. In de sterk gefragmenteerde markt zijn volgens Zwarts geen interessante overnamekandidaten. 'Je kunt moeilijk voortdurend bureautjes met drie vestigingen overnemen. Dan kan je de hele dag druk zijn.'

Randstad verwacht dat de uitzendmarkt dit jaar in Europa en de VS met 10 tot 15 procent zal groeien. Het concern denkt zelf beter te gaan presteren dan het gemiddelde, maar aan een voorspelling waagt Randstad zich niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden