Randstad werft personeel voor politie Rotterdam

Het uitzendbureau Randstad gaat personeel werven voor de Rotterdamse politie. In de komende vier maanden moet Randstad honderd surveillanten en 280 agenten aanbrengen....

Het korps Rotterdam-Rijnmond kampt al jaren met een personeelstekort, net als veel andere korpsen. Er zijn nu meer dan driehonderd vacatures bij de politie in Rotterdam. Volgens Lutken loopt het eigen wervingsbureau het tekort in, maar gaat het niet hard genoeg.

De medewerkers die Randstad aanbrengt, zijn niet meteen inzetbaar. Ze zullen eerst de opleiding moeten volgen tot surveillant (duur: twaalf maanden) of agent (achttien maanden).

De hoofdcommissaris wilde gisteren niet zeggen hoeveel Randstad krijgt betaald. Wel werd duidelijk dat het uitzendbureau geld krijgt voor het opzetten van een nieuwe afdeling die de politiemensen gaat werven. Daarnaast wordt Randstad uitbetaald op provisiebasis.

Ziekenhuizen vinden loonruimte onvoldoende

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De ziekenhuizen en psychiatrische instellingen verwerpen de nieuwe wijze waarop de loonruimte in de gezondheidszorg wordt berekend. Zij weigerden maandag in Den Haag hun handtekening te zetten onder een overeenkomst die minister Borst van Volksgezondheid sloot met de rest van de sector.

In de ziekenhuizen en psychiatrische instellingen werken 220 duizend werknemers. In de hele zorg zijn ruim 800 duizend mensen actief, meer dan 10 procent van alle werknemers in Nederland.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft het ontbroken aan goed overleg. Er is geen rekening gehouden met het relatief hoge opleidingsniveau en de stijgende gemiddelde leeftijd van ziekenhuispersoneel. 'Dit leidt tot een tekort van 40 miljoen gulden per jaar, dat noodgedwongen zal moeten worden betaald uit het budget voor patiëntenzorg', aldus de NVZ.

Minister Borst zei erop te vertrouwen dat beide koepels alsnog zullen tekenen. Zij herinnerde eraan dat de loonruimte vroeger werd vastgesteld in een 'uit de hand gelopen overlegstructuur'. Het nieuwe rekenmodel is gebaseerd op de loonontwikkeling in de marktsector.

De ziekenhuizen maakten zich vorig jaar los uit de grotere Nederlandse Zorgfederatie om de belangen van hun personeel beter te kunnen behartigen bij de overheid. De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), waarbij de psychiatrische ziekenhuizen en Riaggs zijn aangesloten, ligt al een jaar met Borst overhoop. De GGZ kreeg er in het regeerakkoord als een van de weinige sectoren nauwelijks geld bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden