Rancuneuze Korzjakov verovert zetel in Doema

Ondanks flinke tegenwerking van het Kremlin heeft Jeltsins voormalige opperlijfwacht, generaal Korzjakov, dit weekeinde een zetel in het Russische parlement weten te bemachtigen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Korzjakov heeft laten weten dat hij in het parlement graag wil samenwerken met Viktor Iljoechin, de communistische voorzitter van de parlementscommissie voor veiligheidszaken en een van de felste tegenstanders van Jeltsin.

De Russische president zette Korzjakov, die jarenlang het hoofd was van zijn lijfwacht en later van de Presidentiële Veiligheidsdienst (SBP), zomer vorig jaar plotseling aan de kant. Sindsdien zint de voormalige KGB-generaal op wraak op Anatoli Tsjoebais, de hervormingsgezinde chef van Jeltsins staf, die achter zijn ontslag zat.

Het Kremlin had er alles aan gedaan om te zorgen dat Korzjakovs democratische tegenkandidaat Edoeard Pasjenko gekozen zou worden. In tegenstelling tot de andere kandidaten kreeg deze ruimschoots aandacht van de plaatselijke televisie en verscheen hij zelfs enkele malen uitgebreid op de landelijke zenders.

Korzjakov won het echter op zijn bekendheid en dankzij een verdacht dure verkiezingscampagne, waarvoor allerlei topartiesten uit Moskou werden gehaald.

De tussenverkiezingen in Toela, een verpauperde industriestad op zo'n 160 kilometer ten zuiden van Moskou waren zonder meer een van de meest corrupte verkiezingen van de afgelopen jaren.

Het bontst maakte Jelena Mavrodi het, ex-fotomodel en echtgenote van de meesteroplichter Sergej Mavrodi, die met zijn frauduleuze beleggingsfirma miljoenen Russen van hun spaargeld beroofde. Mavrodi loofde geld uit voor iedereen die een campagne-activist voor haar wist te werven en stelde alle activisten een flinke bonus in het vooruitzicht, mocht zij de verkiezingen winnen.

De omstreden kandidate werd een dag voor de stemming door de kiescommissie gediskwalificeerd wegens dubieuze campagnemethoden. Het lijkt erop dat de commissie met opzet tot de dag voor de verkiezingen gewacht heeft met het besluit om Mavrodi van zoveel mogelijk geld af te helpen.

Korzjakov bewerkte het electoraat door gratis pakketten met wodka, chocolade en thee uit te delen onder de oorlogsveteranen. De kiescommissie kon hem niets maken omdat hij de cadeautjes niet door zijn staf, maar door de plaatselijke vereniging van Afghanistan-veteranen liet uitdelen.

De ex-lijfwacht, die totaal geen politieke ervaring heeft, kreeg 26 procent van de stemmen. Tweede werd de kandidaat van het Kremlin, de hervormer Pasjenko, gevolgd door Anatoli Karpov, voormalig wereldkampioen schaken.

Korzajkov heeft herhaaldelijk laten doorschemeren dat hij over stapels belastend materiaal beschikt over hoge figuren in het Kremlin - mogelijks ook over Jeltsin - waarmee hij menige politieke loopbaan kan ruïneren. Het is bekend dat Korzjakovs veiligheidsdienst op grote schaal afluisterde en regeringsfunctionarissen liet schaduwen.

Tot nog toe heeft de voormalige KGB-generaal de geheimen van het Kremlin voor zich gehouden. Maar nu hij parlementaire onschendbaarheid geniet, zal hij mogelijk de aanval op zijn voormalige bondgenoten in het Kremlin openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden