Ramsj

Jan Vriend windt er in zijn interviewbundel Uit het dal geen doekjes om: het valt nog helemaal niet mee om BN'er te zijn.

We zijn weleens geneigd het te vergeten, maar ook BN'ers hebben in hun leven te maken met tegenslagen. Jan Vriend wilde daar meer van weten.

Uit zijn inleiding: 'Hoe ga je om met rouw, een echtscheiding, ziekte, doodsangst of een zakelijke strop? Waar vind je nog houvast als de zekerheden in je leven wegvallen? Vanuit die vragen ontstond dit boek.'

Een keur aan BN'ers stort in Uit het dal, voor 4,99 euro te verkrijgen bij De Slegte, zijn of haar hart uit. Wat te denken van Bram Peper die als burgemeester van Rotterdam de 'bonnetjesaffaire' moest zien te overleven?

'De tijd heeft me geholpen door het ergste dal te kruipen. Ken je het nummer Time is on my side van The Stones? Dat draaide ik wel eens, in die zwarte periode. Dan besef je dat het ongeluk niet eeuwig aan je vast zal kleven.'

Ook fijn is dat de auteur persoonlijke observaties niet schuwt, zoals in het interview met Karin Bloemen: 'Zit ze net te vertellen, gaat haar mobieltje af. Mag ze? Even verandert de prater in de artiest. Met een zwierig gebaar pakt ze het toestelletje op. Piepend en trillend danst het ding in haar hand. Gauw stopt ze hem daarna onder haar billen.'

Willeke Alberti, Maribelle, Bonnie St. Claire, Leontien van Moorsel, Henny Huisman zelfs, Vriend liet ze allemaal hun hart uitstorten.

Goddank is er altijd hoop. Vriend: 'In het Chinese schrift gebruiken ze voor de woorden crisis en kans dezelfde tekens. Dat zegt veel.' Veel? Zeg maar gerust heel veel!

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden