Nieuws

Ramsey Clark, strijder voor burgerrechten en verdediger van Saddam Hussein, overleden

De Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Ramsey Clark is op 93-jarige leeftijd overleden. Als minister streed hij tegen rassendiscriminatie. Later verdedigde hij omstreden figuren. ‘Gelijkheid is de moeder van gerechtigheid.’

Redactie
Ramsey Clark in 2006 Beeld REUTERS
Ramsey Clark in 2006Beeld REUTERS

Clark maakte eind jaren zestig als minister van Justitie deel uit van het kabinet van Lyndon B. Johnson. Later gaf hij onder anderen juridische bijstand aan heel wat bekende, maar vooral ook omstreden leiders. Onder hen zijn de dictators Moammer Kadhafi (Libië), Saddam Hoessein (Irak) en Charles Taylor (Liberia). Ook de Servische leider Slobodan Milošević stond hij bij.

Clark werd in december 1927 geboren in Dallas (Texas). Zijn vader was na de Tweede Wereldoorlog een paar jaar minister van Justitie onder Harry S. Truman en werd daarna opperrechter bij het Hooggerechtshof in Washington.

Tijdens de regering van John F. Kennedy bekleedde Clark belangrijke posities binnen het ministerie van Justitie, waarna hij in 1967 door Johnson tot minister werd verkozen. Het zorgde er wel voor dat zijn vader zijn functie neerlegde om de schijn van mogelijke belangenverstrengeling tegen te gaan. Tijdens Clarks verblijf op het ministerie vervulde hij een belangrijke rol voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij was een van de ontwerpers van belangrijke wetten tegen rassendiscriminatie.

Onafhankelijk

In zijn latere leven keerde Clark zich tegen Amerikaanse militaire interventies in het buitenland. Onder het motto dat iedereen het beste juridische advies verdient, stond hij tal van omstreden figuren bij. Ook geloofde hij heilig in de internationale rechten van de mens. ‘Dertig jaar lang heb ik gewerkt voor de oprichting van een internationaal strafhof dat universele jurisdictie heeft en onafhankelijk is van alle politieke invloed’, zei hij in 2001 toen Milošević in Den Haag onder meer terechtstond voor misdaden tegen de menselijkheid. ‘Gelijkheid is de moeder van gerechtigheid. Als er geen gelijkheid is in de wet, is er geen gerechtigheid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden