Update

'Ramptrein Spanje reed 140 kilometer per uur te hard'

De hogesnelheidstrein die woensdag in het Spaanse Santiago de Compostella ontspoorde waardoor zeker 77 mensen omkwamen en 131 gewonden vielen, reed 220 kilometer per uur terwijl 80 kilometer was toegestaan. Dat heeft Samuel Juárez, regeringsfunctionaris van de regio Galicië, gezegd tegen de Spaanse krant El Mundo.

Hulpverleners bij de treinwagons die over spoor liggen verspreid Beeld afp
Hulpverleners bij de treinwagons die over spoor liggen verspreidBeeld afp

73 mensen overleden op de plek des onheils; vier mensen stierven later in het ziekenhuis. Omdat er nog mensen onder de wrakstukken van de trein liggen, wordt niet uitgesloten dat het dodental nog oploopt.

De overheid en het spoorwegbedrijf hebben geen verklaring gegeven over de snelheid van de trein. Ooggetuigen meldden dat ze voor de ontsporing een explosie hadden gehoord. Anderen die het ongeluk zagen gebeuren zeiden dat de trein veel te hard de bocht in reed.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat er vooralsnog van uit dat er geen sprake is van een aanslag, maar van een ongeluk. De Spaanse premier Mariano Rajoy is in spoedzitting bijeengekomen met enkele ministers, hij zal donderdagochtend de rampplek bezoeken. Rajoy is zelf geboren in het pelgrimsoord. 'Ik kan alleen maar mijn diepste medeleven betuigen, als Spanjaard en als Galiciër', zei hij donderdag.

Er zijn voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft geen meldingen binnengekregen.

Talud
De trein, die met 218 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol, ontspoorde om 20.41 uur in een bocht vlak voor de ingang van het station van Santiago de Compostela. Alle wagons van de trein zijn ontspoord. De trein lijkt in vier stukken te zijn gebroken. Een deel van de trein is van een vijf meter hoog talud naar beneden gevallen. In sommige wagons brak brand uit.

De hulpdiensten rukten massaal uit en reddingswerkers probeerden mensen uit het treinwrak te halen. Sommige omwonenden spoedden zich na het ongeluk naar het spoor om slachtoffers te helpen. De politie roept de lokale bevolking op bloed te doneren voor de slachtoffers.

De ramp is volgens de Spaanse krant El Pais het ernstigste treinongeluk in veertig jaar.

Dag van Galicië
Donderdag is een belangrijke feestdag in de stad, de Día Nacional de Galicia. De autoriteiten hebben alle feestelijkheden, die in principe vanavond al zouden beginnen, afgelast. Het is dan ook de dag waarop Sint Jakobus (Santiago), een zeer belangrijke heilige in Spanje, wordt herdacht. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus zich in Compostela bevinden.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden