Nieuws Lerarentekort

‘Rampscenario’ in Amsterdam: volgend schooljaar een tekort van ruim 300 basisschoolleraren

Amsterdamse basisscholen kampen voor komend schooljaar met een groot tekort aan leraren. Volgens het BBO, het bestuurlijk overleg van 35 basisschoolbesturen in de stad, is voor zo’n 7.900 kinderen nog geen juf of meester gevonden. Er zouden nog ruim 300 vacatures voor basisschoolleerkrachten in de stad zijn. Dat meldt Het Parool woensdag.

Beeld ANP

Wethouder van onderwijs Marjolein Moorman van Amsterdam krijgt woensdag een petitie van de schoolbesturen met meer dan 10 duizend handtekeningen. Volgens de opstellers is het tekort aan leraren nergens in Nederland zo groot als in Amsterdam. De scholen en ouders zouden worden geconfronteerd met ‘een rampscenario’. Als er niets wordt gedaan, zou er in Amsterdam in 2023 een tekort van 500 leerkrachten zijn waardoor 15 duizend kinderen geen onderwijs zouden kunnen krijgen.

De afgelopen maanden presenteerde de gemeente Amsterdam tal van maatregelen om het tekort te bestrijden. Zo zijn er extra beurzen voor nieuwe leraren en worden er 100 woningen beschikbaar gesteld voor jonge beginnende leraren. Ook zijn de reiskostenvergoedingen voor leraren van buiten de stad verhoogd en zijn er meer parkeervergunningen voor scholen.

De website lerarentekortisnu.nl (die sinds vorige maand voor onbepaalde tijd uit de lucht is) registreerde hoe scholen het afgelopen halfjaar omgingen met het tekort aan leerkrachten. In Amsterdam werden zo’n 16 duizend leerlingen naar huis gestuurd en stond 377 keer een onbevoegde leraar voor de klas. 

Meer over het tekort aan leraren

Om het lerarentekort op te lossen zijn onorthodoxe methodes nodig. Inmiddels heeft het tekort er al toe geleid dat headhunters hun intrede in het onderwijs hebben gemaakt, en tijdens de griepepidemie van februari dit jaar werd op een schrijnende manier duidelijk waarom dat zo is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden