RAMPJAAR 2011

Nadat hij in de Dauphiné Libéré een glanzende vorm heeft tentoongespreid, geldt Robert Gesink plotseling als groot favoriet voor de eindzege van de Tour. 'Robert is de te kloppen man', zeggen Schleck, Sanchez en Contador. 'Hij is twintig procent sterker dan vorig jaar.' Gesink bevestigt zijn kracht in de proloog, die hij op indrukwekkende wijze wint. In de 19de etappe naar Alpe d'Huez grijpt hij de gele trui. Een dag later, nog voor de beslissende tijdrit in Grenoble, komt het fatale bericht.


Het is zondagmiddag 15 mei, kwart over vier. De Kuip beeft. Feyenoord heeft zijn lot niet langer in eigen hand na het gelijkspel thuis tegen NEC. Mario Been is twee maanden eerder ontslagen. Interim-trainer Leo Beenhakker heeft Roy Makaay teruggehaald en die scoort tien minuten voor tijd de 2-1. Even later komt NEC toch weer langszij. Dan schraapt stadionspeaker Houtman zijn keel. Excelsior heeft in Arnhem gewonnen van Vitesse, Feyenoord degradeert uit de eredivisie.


De volgende wereldcrisis begint niet in Europa, zoals iedereen verwacht, maar in de VS, waar president Obama er maar niet in slaagt de werkloosheid omlaag te krijgen. In het jaar voor de presidentsverkiezingen geeft Obama toe aan de politieke druk om de Chinezen als schuldigen aan te wijzen. Het Huis van Afgevaardigden stelde al in 2010 strafmaatregelen tegen China voor, omdat dat land met een kunstmatig laag gehouden munt valsspeelt in de wereldhandel. Nadat hij die oproep lang heeft weerstaan, gaat Obama nu toch overstag. De Chinezen reageren diep beledigd en slaan terug met het volledig stilleggen van de uitvoer van zeldzame grondstoffen. De westerse industrie wordt hard geraakt. In de hele westerse wereld, inclusief Japan, is de woede groot: importtarieven gaan omhoog en het Chinese voorbeeld krijgt volgers: nu probeert iedereen zijn munt omlaag te manipuleren. Maar protectionisme kent, zoals bekend, alleen maar verliezers - de wereldhandel krimpt. Nederland ziet zijn zwakke groei in het tegendeel verkeren. Dat geldt ook voor andere Europese landen. De financiële markten geloven niet meer dat Europese overheden hun schulden nu nog kunnen terugdringen, ondanks de weer strengere bezuinigingen die Spanje en Italië in paniek afkondigen. Zo breekt de eurocrisis alsnog in volle hevigheid uit.


Wat voor de een een wit scenario is, is voor de ander een zwart. De PVV-stemmers hebben niets met de Provinciale Staten en blijven bij de verkiezingen van 2 maart massaal thuis. Rutte komt daardoor in de Eerste Kamer twee zetels tekort voor een meerderheid. Het is het begin van het einde van het kabinet-Rutte. De premier probeert het nog even maar in het najaar verwijst het linkse oppositiekamp in de Eerste Kamer de Miljoenennota naar de prullenbak. Verder regeren is onmogelijk en de premier levert zijn portefeuille in. Eind 2011 moet Nederland opnieuw naar de stembus.


Januari is nog niet begonnen of het is alweer mis in de PVV. Pownews onthult dat Geert Wilders al jaren op de loonlijst staat van de Israëlische geheime dienst. Hero Brinkman eist Wilders' aftreden, wordt onmiddellijk uit de fractie gezet maar blijft als eenmansfractie in de Kamer: één zetel minder voor de coalitie. Nadat minister Opstelten heeft geopperd dat enkele wijken in Amsterdam wellicht verboden terrein moeten worden voor Marokkaanse jongeren, zeggen de CDA'ers Koppejan en Ferrier hun steun aan het kabinet op. Rutte verliest zijn meerderheid. Nog voor de zomervakantie moet Nederland opnieuw naar de stembus.


De oproepen van Job Cohen en Jolande Sap tot progressieve samenwerking met Emile Roemer zijn aan dovemansoren gericht. Alexander Pechtold zegt dat hij wel progressief is maar niet links. Roemer echter is in zijn ogen wel links maar niet progressief. En van Sap weet niemand het precies. Op de 'gezamenlijke protestmanifestatie' die Cohen organiseert tegen het kabinet komen Sap en Roemer niet opdagen omdat zij naar hun zin 'niet voldoende spreektijd' krijgen. Cohen staat voor een halflege zaal. Het is weer ieder voor zich in de campagne voor de Statenverkiezingen. Op de avond van 2 maart liggen Mark Rutte en Geert Wilders voor hun tv op de grond van het lachen: zo veel zetels kregen zij nog nooit in de Eerste Kamer. Cohen weet genoeg en aanvaardt een baan aan de Universiteit van Amsterdam.


In 2010 waren alle grote popfestivals - Lowlands, Noorderslag, Roadburn - binnen een uur na het begin van de voorverkoop uitverkocht. In 2011 wordt het popfestivalkaartje goud waard. De zwarthandel profiteert. De grote vraag leidt er ook toe dat de festivals er met de pet naar gaan gooien: de kaarten zijn al verkocht voor het programma bekend is, waarom nog de beste en dus duurste bandjes laten spelen, als K3 en de Josti Band ook beschikbaar zijn voor Lowlands?


Het nieuwe dak van het Stedelijk Museum in Amsterdam blijkt niet te passen. Na de aanpassing valt het uit de takels. De grootse heropening, eind 2011, moet helaas worden uitgesteld. Amsterdam staat internationaal voor joker.


De Taliban krijgen in steeds meer delen van Afghanistan vaste voet aan de grond, een tendens die de afgelopen twee jaar al te zien is. De toenemende onveiligheid en het gebrek aan Afghaanse troepen die het van de Amerikanen kunnen overnemen, dwingen president Obama ertoe het te laten bij een minimaal gebaar. Slechts een handjevol militairen keert terug, de oorlog gaat in volle hevigheid door.


De Vlaamse en Waalse partijen verwerpen het laatste compromisvoorstel, waarna een bedroefde koning Albert nieuwe verkiezingen uitschrijft. Die leveren alleen nog maar meer ellende op: aan beide zijden winnen de partijen die geen compromis willen. België begint kwalijk te rieken.


De onderhandelingen met Israël mislukken, maar er blijkt internationaal geen steun te zijn voor een onafhankelijke Palestijnse staat. Uit frustratie over het ontbreken van ieder vooruitzicht heft Abbas de Palestijnse Autoriteit en daarmee het zelfbestuur voor de Palestijnen op. Israël wordt zo gedwongen weer de rol van bezetter op zich te nemen.


Het kabinet-Rutte schrapt de aardgasmiljarden voor onderzoek en dat kost tienduizend onderzoekers hun baan. Nederland Innovatieland is meteen een gotspe, maar het scheelt voorlopig wel in de kosten. Er dient zich een nieuwe griep aan. De autoriteiten treffen ingrijpende maatregelen, Ab Osterhaus is elke avond bij Pauw & Witteman. En weer gebeurt er niks: het vertrouwen in de wetenschap krijgt een flinke knauw. Een Chinees wint de Nobelprijs voor natuurkunde. Een andere Chinees die voor de chemie, en een derde die voor geneeskunde. China verklaart dat het niet meer dan terecht is.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden