Rampenverwerking

Is Nederland wel groot genoeg voor de verwerking van twee kapitale rampen? Gisteravond werden Enschede en Volendam indirect en ongewild elkaars concurrenten....

Paul Brill

Aan deze samenloop kan niemand veel doen, al had ik me kunnen voorstellen dat SBS eieren voor zijn geld had gekozen en alsnog was uitgeweken naar een ander tijdstip. De - consciëntieus gemaakte - reportage van Bernhard Hammelburg en Anjo van den Bos, die tevens de opmaat vormt van een zesdelige serie over de Enschedese vuurwerkramp, had immers het meest te verliezen. Zo'n voetbalwedstrijd met diverse roemruchte namen is nu eenmaal een grotere attractie.

Het evenement in Volendam had overigens wel iets vertederends. De muzikale intro werd nu eens niet verzorgd door André Hazes of René Froger, maar door een plaatselijk mannen- en vrouwenkoor, dat in vol Volendams ornaat het koraal Näher, Mein Gott, zu Dir ten gehore bracht. Dat zullen de grassprietjes van het stadion niet vaak hebben meegemaakt - en de meeste toeschouwers trouwens ook niet.

Vervolgens trad native son Wim Jonk naar voren en las een gedicht voor dat hij zelf had geschreven. 'Volendam, 1 januari 2001: het gevoel is niet te beschrijven, een litteken dat altijd zal blijven.' Blijf daar maar eens onbewogen onder.

De naweeën van de Enschedese ramp zullen vandaag opnieuw de volle aandacht krijgen door de publicatie van het rapport-Oosting. Barend & Witteman nam er gisteren een voorschot op met een discussie over de maatregelen die minister Pronk al heeft genomen ter vergroting van de veiligheid bij de verkoop van vuurwerk. Volgens de vuurwerkbranche zijn die maatregelen zo draconisch dat de handel praktisch onmogelijk wordt.

Twee vertegenwoordigers van de detailhandel vonden tegenover zich een goedgebekte letsel advocaat en CDA-Kamerlid Theo Meijer, terwijl ze ook nog eens werden geconfronteerd met slachtoffers van de ramp in Culemborg, tien jaar geleden.

Een ongelijke strijd, waardoor je onwillekeurig enige sympathie kreeg voor het knalduo. En het wist toch een puntje te scoren door te betogen dat Pronk zich had laten adviseren door ambtelijke deskundigen, 'en dat zijn geen echte deskundigen'. Meijer zette prompt een hoge Haagse rug op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden