'Ramp Heerlen had nog veel erger gekund'

In verzorgingshuis Tobias in Heerlen is het een paar uur na de verwoestende explosie van vanochtend een drukte van belang. Medewerkers van het Rode Kruis en slachtofferhulp ontfermen zich over mensen die daar behoefte aan hebben. Buurtbewoners wisselen verhalen uit en laten elkaar foto's zien van de schade in hun huizen.

Ambulancepersoneel bij een slachtoffer na een explosie bij flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen.Beeld anp

Iedereen die in de wijk was, schrok zich wezenloos van de knal. Die was niet alleen oorverdovend, maar ook goed voelbaar. 'Ik was buiten achter de flat toen de explosie gebeurde', vertelt een buurtbewoner. 'Het was bijzonder krachtig, je voelt meteen dat het heel dichtbij is. Foute boel, dacht ik.' Na de eerste schrik nam hij snel de schade op. Die is behoorlijk: net als bij tientallen anderen sneuvelden alle ramen en ook zijn auto kreeg een voltreffer van het puin.

'Ik ben best een vaste slaper, maar ik was direct wakker', vertelt Sander Heeren (28). Ook zijn appartement ligt vol glas en het is nog maar de vraag wanneer hij terug naar huis mag. Toch is hij vooral opgelucht. Zijn vriendin en hun baby waren een kwartier eerder vertrokken en bleven dus ongedeerd. 'Dat is het belangrijkste. Spullen zijn te vervangen', zegt Heeren laconiek.

Hoewel drie mensen gewond raakten, van wie een ernstig, zijn veel buurtbewoners ervan overtuigd dat hun een veel grotere ramp bespaard is gebleven doordat de ontploffing 's morgens vroeg gebeurde. 'Later op de dag is het altijd behoorlijk druk op het pleintje hier, vooral vanwege de supermarkt', vertelt Heeren. 'Als het later was gebeurd, dan waren er veel meer slachtoffers gevallen. Ik speel vaak met mijn dochtertje op dat veld dat nu vol glas ligt.'

Puinhopen
Wie de ravage ziet, kan het er alleen maar mee eens zijn. Rond de puinhopen van het gebouw krioelen agenten, brandweerlieden, asbestdeskundigen en journalisten. Ze bekijken de schade aan het pand. Die is enorm: aan de rechterkant is de hele gevel uit het gebouw geblazen. Het dak is deels ingestort en van de zaken beneden - een kapper, een stomerij, een boekwinkel - is vrijwel niets over.

Gelukkig stond het appartementencomplex vrijwel leeg. Slechts één appartement aan de kant die nog intact is, werd bewoond.

De omwonenden zitten nadat ze van de schrik zijn bekomen nog met twee grote vragen: wat heeft deze immense explosie veroorzaakt? En wanneer mogen we weer naar huis?

Weekers: verschrikkelijke ramp voor bewoners
Waarnemend burgemeester Frans Weekers van Heerlen sprak vandaag van een verschrikkelijke ramp voor de bewoners na de zware explosie in een flatgebouw in de Limburgse plaats. 'Godzijdank valt het aantal gewonden mee. De bewoners zijn in shock', zei Weekers, die in een zorgcentrum sprak met gedupeerde omwonenden.

De opvang van de getroffen omwonenden krijgt volgens Weekers de eerste prioriteit. 'Het belangrijkste is dat hun woningen veilig zijn. Deze worden nu eerst bouwkundig onderzocht. De veiligheid gaat voor alles.'

Drie gewonden
Bij de zware explosie in een flatgebouw in Heerlen zijn vanochtend drie gewonden gevallen. Een van de slachtoffers is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee konden door de huisarts worden behandeld. Dat heeft de woordvoerder van de brandweer laten weten.

De flat, waarin ook winkels zaten, is voor een groot deel verwoest. Ook omliggende huizen en winkels hebben schade. Uit voorzorg zijn tientallen woningen in de omgeving ontruimd.

Alle gasleidingen zijn afgesloten 'We willen er zeker van zijn dat alle woningen veilig zijn. Pas als dat zeker is, mogen de mensen terug naar huis', aldus een woordvoerder van de brandweer. De geëvacueerden worden opgevangen in een zorgcentrum in de buurt.

De gewonden vielen buiten voor de flat waar de explosie plaatsvond. Een van hen is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De appartementen waren onbewoond wegens een renovatie. Over de oorzaak van de explosie is nog niks bekend.

Rode Kruis
Een medewerker van het Rode Kruis heeft laten weten de gedupeerde bewoners te zullen helpen. Medewerkers gaan de mensen bijstaan die hun huis vanwege de schade hebben moeten verlaten. Ze worden opgevangen in een zorgcentrum in de buurt. Het gaat om zo'n veertig onwonenden.

'We gaan de bewoners helpen met hun vragen en zullen ze waar nodig doorverwijzen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld voorlopig niet terug naar hun huis', aldus de woordvoerder.

Geluk
Volgens Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf is het gezien de enorme schade een geluk bij een ongeluk te noemen dat de appartementen niet bewoond waren. 'Anders zouden er zeker meer slachtoffers zijn gevallen.' Een buurtbewoner zag vlak voor de ontploffing een enorme vuurbal. 'Enkele seconden later zag het wit van de puin.'

De zwaargewonde persoon is waarschijnlijk een wegwerker die ten tijde van de explosie bezig was met het slijpen van stoeptegels. De man werd zes á zeven meter weggeblazen. Buurtbewoners zagen de man verderop in het gras liggen. Hij zou rugklachten en pijn aan zijn benen hebben.

Speurhonden zijn onderweg om te onderzoeken of onder het puin toch nog slachtoffers liggen. Er moet nog worden bekeken wanneer de honden de panden in kunnen vanwege mogelijk instortingsgevaar. De brandweer kan om deze reden ook nog niet naar binnen.

Oorlog
De explosie, die om 8.00 uur plaats had, was tot in de wijde omgeving merkbaar. 'Ik kreeg het dak op mijn kop', aldus een van de mensen die in de plaatselijke supermarkt op tientallen meters afstand van de flat stond. 'De caissière viel om, de ruiten klapten eruit, de deuren blokkeerden, een enorme chaos in de winkel. Buiten leek het wel oorlog.'

In de wijde omtrek gingen ruiten in woningen en winkels aan diggelen. Ook raakten puien van woningen in de buurt beschadigd. Getuigen spraken van een 'enorme knal'. Een van hen stond in de plaatselijke supermarkt aan de kassa, toen het op enkele tientallen meters afstand gebeurde.

De vierde verdieping van de flat is voor een groot deel weggevaagd. In totaal zouden negen appartementen van de flat vernield zijn.

Onbewoond
De flat in Heerlen is eigendom van corporatie Wonen Zuid. Een woordvoerder van de corporatie verklaarde dat het om een huurflat gaat dat leegstond. 'De appartementen waren onbewoond in verband met een renovatie'. De woordvoerder kon nog niet zeggen of al renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd.

Een bewoner bij zijn beschadigde huis.Beeld anp
Een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen is ernstig beschadigd geraakt door een explosie.Beeld anp
Een vrouw tussen het puin, na het instorten van een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen door een explosie.Beeld anp
Brandweerlieden tussen het puin.Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Vrouwen tussen het puin, na het instorten van een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen door een explosie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden