Ramp bij hoogwater

Beste medewerkers van Rijkswaterstaat. Via de Volkskrant richt ik mij tot jullie, want bereiken kan ik jullie niet. Verplaatst, verhuisd, gereorganiseerd en verscholen achter jullie corporate diensten en corporate telefoonopnemers weet ik jullie niet meer te vinden.


Jammer, want ik heb zo veel vragen. Vragen over dit hoogwater, dat nog niet voorbij is, maar dat ons gelukkig nog geen rampspoed heeft gebracht. Vragen voor jullie, de experts, niet de voorlichters, de procesbegeleiders, de stroomgebieds-beheerders, de riviermanagers en wat allemaal nog meer. Gewoon de deskundigen, voor een vraag en een antwoord.


Wonend aan de kade van Kampen, waar het water ongestoord binnen kan komen, volg ik de komst van het hoge water op de voet. Hoe? Via het internet.


Maar waarom was jullie site het eerste weekend van het hoogwater praktisch onbereikbaar? Teveel hits wordt er gezegd, maar toch niet midden in de nacht? Waarom krijg ik op dat moment allerlei 'errors' en geen informatie? Waarom duurt het zolang eer jullie site werkt?


Gelukkig is er nog de website van de Duitsers en is er de teletekst met de hoogwaterberichten. Maar waarom zitten jullie er 85 cm naast bij de voorspelling van de hoogste waterstand bij Lobith? Waarom voorspellen jullie waterstanden bij mij voor de deur in Kampen, waarvan de voorspelde waarde veel lager is dan wat op dat moment al wordt gemeten?


Waarom voorspellen jullie van zaterdag op zondag ineens een toename van 50 cm in Kampen en waarom is dat zondag weer teruggedraaid?


Weten jullie dan niet dat veel waterbeheerders en gemeenten in Nederland hun opschaling ontlenen aan het systeem Fliwas? Het hoogwaterdraaiboeksysteem van het land. Gelukkig was het zondag en gelukkig functioneerde het Fliwas helemaal niet. Waarom niet? Omdat jullie geen gegevens toeleverden!


Godzijdank was het maar een bescheiden hoogwater. Maar erger dan al die miljoenen die niet worden uitgegeven voor de dijkversterking, is een Rijkswaterstaat dat niet functioneert. Een organisatie waar de kennis is verdwenen of als zzp-er (zelfstandige zonder perspectief) door het land zwerft. Zo'n situatie is pas een gevaar voor het land.Kampen


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden