Ramp anno 2012: geen licht, wel telefoon

Door de superstorm Sandy hebben miljoenen in de VS geen stroom. Mobiel bellen kunnen ze vaak nog wel, dankzij maatregelen genomen na orkaan Katrina. Ook Nederland is voorbereid.

DOOR PETER VAN AMMELROOY PETER VAN AMMELROOY

Bij mobiel bellen komen een heleboel draden kijken - zoals de Amerikanen ontdekken als er een storm van historische proporties over hun land raast.

Een mobiel telefoongesprek legt alleen de eerste meters tot kilometers door de lucht af, tot aan de antenne op een zendmast. Van daar gaat het digitale signaal door koperen snoeren en glasvezelkabels. Voor dat transport is stroom nodig. Als de elektriciteitsvoorziening op zijn gat valt, gaat het mobiele netwerk ook onderuit.

Superstorm Sandy, die maandag een spoor van verwoesting begon te trekken aan de oostkust van de Verenigde Staten, heeft ook de mobiele telefonie ontwricht. Belbedrijven melden dat een op de vier zendmasten in het rampgebied is uitgevallen.

'Dit was en is nog steeds een verwoestende storm met aanzienlijke gevolgen voor de communicatiestructuur', zei Julius Genachowski, directeur van de FCC, de Amerikaanse toezichthouder op de telecomsector. 'De storm is nog niet voorbij. Wij verwachten dat de uitval van communicatie eerst nog erger zal worden voor er verbetering optreedt.'

Toch kan een deel van de acht miljoen Amerikanen die sinds twee dagen zonder elektriciteit zitten nog wel mobiel telefoneren. Dat hebben ze weer te danken aan een andere kolossale storm, Katrina, die in 2005 dood en verderf zaaide in Louisiana. Toen raakte 70 procent van de zendmasten onklaar in New Orleans.

De belbedrijven hebben lering getrokken uit de communicatiechaos die na Katrina ontstond. Ze maakten hun mobiele netwerk voor een deel 'rampbestendig'. De bedrijven hielden wel met succes een wet tegen die hun zou verplichten zendmasten en andere kritieke onderdelen van hun infrastructuur te voorzien van minimaal acht uur aan noodstroom.

Bedrijven als AT&T en Sprint zijn uitgerukt met mobiele noodvoorzieningen naar wijken die het zwaarst te lijden hebben onder Sandy. In andere gebieden hebben internetaanbieders wifi-hotspots in cafés, hotels en andere openbare plekken voor iedereen opengesteld. Belbedrijven vragen hun klanten zo veel mogelijk te sms'en in plaats van te telefoneren.

Op plekken waar het netwerk overeind is gebleven, kampen bellers weer met een ander probleem: ze hebben geen stroom om hun gsm op te laden. In New York hebben bedrijven hier en daar aggregaten opgesteld waar gebruikers hun mobieltje weer tot leven kunnen wekken. Elders hebben inwoners fietsen omgebouwd tot elektriciteitsgenerator.

Ook het internet loopt klappen op van Sandy. Dinsdag verdwenen veelbekeken blogs als Gawker en The Huffington Post uit de lucht, omdat de datacentra waar de webpagina's staan onder water liepen. Vooral in New York hebben internetbedrijven een nijpend tekort aan ruimte. Ze hebben vaak wel een reservestroomvoorziening, maar het noodaggregaat staat dan in de kelder.

Grote bedrijven hebben hun infrastructuur verspreid over verschillende servers. Daardoor kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een online-catalogus nog wel te raadplegen is, maar niemand iets kan bestellen omdat de server met de software die de betaling afhandelt onder water staat.

'Veel hangt af van hoe lang de crisissituatie aanhoudt', zegt een woordvoerder van KPN, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de telefonie- en internetstructuur in Nederland. 'Veel zendmasten en andere netwerkonderdelen zijn met accu's en aggregaten uitgerust, maar als de stroom en de diesel op zijn, houdt het na enkele uren toch ook op.' Ook hebben niet alle 'opstelpunten' een noodvoorziening.

Sommige datacentra zijn met opzet op hogere verdiepingen gebouwd of zelfs op palen, om bij overstromingen droge voeten te houden. Dat laatste is gebeurd bij AMS-5, het jongste datacentrum van de Telecity Group.

'Dat doen ze vaak op verzoek van grote Amerikaanse klanten', weet Pauline Hartsuiker van AMS-IX, het grootste knooppunt voor internetverkeer in Nederland. AMS-IX is over twaalf van zulke computercentra verdeeld. Het knooppunt zegt niet veel te merken van de problemen in de VS. 'Wij handelen dan ook vooral Europees verkeer af.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden