Ramos Horta weigert rol in overleg Oost-Timor

De reizende woordvoerder van het verzet in Oost-Timor, Nobelprijswinnaar José Ramos Horta, is niet bereid deel te nemen aan besprekingen over de toekomst van Oost-Timor zolang Indonesië verzetsleider Xanana Gusmao gevangen houdt....

AP; NYT

AP, NYT

CANBERRA

Portugal en Indonesië hebben woensdag in New York afgesproken dat ze eind september serieus met elkaar zullen praten over het plan van de nieuwe president van Indonesië, Habibie, om Oost-Timor een ruime mate van autonomie te verlenen. Oost-Timor was een Portugese kolonie totdat het in 1976 met geweld door Indonesië werd ingelijfd. VN-secretaris Kofi Annan, die beide partijen tot elkaar heeft gebracht, wil ook de Oost-Timorezen zelf betrekken bij het overleg over hun toekomst. Hij noemde met name Ramos Horta.

Gusmao en Ramos Horta strijden voor onafhankelijkheid, maar zijn ook bereid te praten over een tijdelijke periode van autonomie, die zou moeten worden afgesloten met een referendum over onafhankelijkheid dan wel aansluiting bij Indonesië.

De Indonesische minister van Justitie, Muladi, herhaalde echter gisteren nog dat Gusmao niet wordt vrijgelaten, ook al krijgen andere politieke gevangenen wel amnestie. Minister van Buitenlandse Zaken Alatas zei in New York dat Gusmao een geval apart is. 'In tegenstelling tot andere politieke gevangenen heeft Xanana Gusmao niet alleen met vlaggen gezwaaid en meegedaan aan demonstraties. Hij heeft gemoord, hij heeft dorpen platgebrand, hij heeft onschuldige dorpelingen gedood, hij heeft de bezittingen van de dorpelingen geroofd.'

Als gebaar van goede wil is Indonesië wel bezig duizend soldaten terug te trekken van Oost-Timor. Nog voor die - zeer gedeeltelijke - terugtrekking is voltooid, arriveerden er donderdag alweer 263 nieuwe militairen. Volgens de plaatselijke bevelhebber komen die echter niet om te vechten, maar zijn het artsen, verplegers en politietroepen die komen meewerken aan de ontwikkeling van Oost-Timor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden